Miért válassz megfelelő cipőt edzéseidhez?

Bizonyára mindenki tisztában van vele, hogy az egészséges életmódban kulcsszerepet játszik az aktív testmozgás. A rendszeres edzés viszont elképzelhetetlen megfelelő lábbeli nélkül, ha szeretnénk, hogy az valóban egészségünket szolgálja. Azonban a férfi sportcipők között nézelődve például találkozhatunk utcai viseletre készült, és ténylegesen edzéshez tervezett darabokat is. A kettő közti különbségről és a megfelelő lábbeli fontosságáról, valamint kiválasztásáról pedig alább olvashatsz.

Utcai viselet és sportspecifikus lábbeli – mi a különbség?

A férfi sportcipők között nézelődve számtalan különféle márka, fazon, színárnyalat és minta közül választhatunk. Azonban edzés szempontjából a leglényegesebb, hogy valóban olyan lábbelit vásároljunk, amely intenzív testmozgáshoz lett tervezve. A legtöbb nagy sportmárka által kínált modellek, mint például az adidas, a Nike vagy a Puma cipő hiába rendkívül divatosak, intenzív testmozgáshoz lettek tervezve. Bár a divatmárkák sportcipőit legtöbb esetben utcai viseletre szánták, azonban ezek között is találhatunk a sportoláshoz ideális darabokat. A legjobban viszont akkor járunk, ha olyan lábbelit választunk, amely specifikusan az adott mozgásformához van tervezve. Például ha futáshoz vagy teniszezéshez keresünk cipőt, akkor ezt fel szokták tüntetni a cipő dobozán – webáruházak esetén pedig az adott oldalon a termék leírásában. Ezek a lábbelik a strapabíróságukat, valamint a formatervezésüket illetően is különböznek az utcai modellektől. Példának okáért a különféle terepekre tervezett cipők esetén arra optimalizált, speciális talpszerkezetet kapunk. Viszont sokszor már első ránézésre is jól látható, hogy a sportolásra szánt darabok sarka olyan párnázottsággal bír, amelyet ritkán tapasztalhatunk az utcai modelleknél.

Férfi sportcipő. (Forrás: ccc.eu/hu)

Amiért mindenképp megéri okosan választani

A megfelelő sportcipő kiválasztása több szempontból is rendkívül fontos. Egyrészt a kellő strapabíróság és az ideális talpazat segít megelőzni a különféle baleseteket. Másfelől viszont a különleges párnázottsága gondoskodik arról, hogy elkerüljük a sérüléseket. Futáskor például, ahogyan a lábunk a talajnak csapódik, elnyeli a becsapódásból keletkező erőhatást, amely idővel komoly mozgásszervi problémákhoz vezethet. Azonban egy megfelelő sportcipő párnázott talpa és sarka képes elnyelni ezt az erőhatást, így gondoskodva arról, hogy a mozgás valóban az egészségről szóljon számunkra. Láthatjuk tehát, hogy nem érdemes félvállról vennünk az edzéshez választott sportcipő vásárlását, hiszen az egészségünk, a testi épségünk múlik rajta.

Milyen cipőt válasszunk edzéshez?

Mindenképp megéri az elismert márkák termékei közül választanunk, amelyek valóban garantálják számunkra a megfelelő minőséget – ennek révén pedig az ígért funkcionalitást is. Ezen túl érdemes számba vennünk, hogy milyen mozgásformához és mely talajra keresünk lábbelit, majd pedig ehhez mérten válasszuk ki a megfelelő cipőt. Ha pedig nincs ötletünk honnan érdemes vásárolnunk, akkor megéri szétnéznünk a CCC kínálatában. Itt ugyanis számtalan minőségi sportcipő közül választhatunk. Ráadásul ezeket a CCC áruházaiban és weboldalán is egyszerűen megvásárolhatjuk.

(X)

Iratkozzon fel hírlevelünkre