Schmidt Mária: Soros György és India 

Hosszú élete során sok mindent és sok mindenkit utált Soros György, de talán a legjobban Indiát, a nacionalista kormányt és miniszterelnökét utálja – idézi Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az OpIndia, a magát a fősodorral szemben meghatározó indiai portál szerkesztőségi írását a Látószög Blogon. 

Az igazgató a cikk segítségével felidézi az Open Society Foundations történetét Indiában. Az intézmény 1999-ben nyílt meg az országban, ahol ösztöndíjakat, tanulmányi- és kutatási támogatásokat adott, de főleg a rend megzavarására fókuszált. Filantrópiai tevékenysége álcája alatt ugyanis a Soros által irányított nemzetközi baloldali szervezet behálózta az egész országot, és mindenhol az Indián belül tevékenykedő India-ellenes elemeket támogatta. Az elmúlt évtizedekben Soros mindent megtett annak érdekében, hogy gyengítse India nemzeti, nacionalista jellegét és ennek érdekében felhasználta az általa finanszírozott NGO-kat, a médiát, behálózta az értelmiséget – írja. 

Aztán Obama elnöksége alatt megerősödtek, ekkor már a fő feladatuknak a tematizáció feletti uralom megszerzését tekintették, és azt, hogy az igazságszolgáltatást és a médiát szembefordítsa a nemzeti érdekkel.

Soros olyan értelmiségieket pénzel, akik az indiai állam, különösen a Narendra Modi-féle nacionalista kormány ellenségei, és a milliárdos által patronált újságírók közül többen külföldi szerkesztőségeknek is dolgoznak, illetve a Soros-féle narratívának megfelelő hírekkel látnak el más országokat az indiai viszonyokról, eseményekről. Emellett baloldali értelmiségieket is fizet, akik között sok „híresség” is van, s az a dolguk, hogy folyamatosan támadják a Modi-kormányt.

A cikk egy „Soros-listát” is közöl, ami felsorolja a Soros alapítványok legfontosabb munkatársait és támogatottjait, valamint a filantróp által támogatott NGO-kat.

Mindent összevetve – állapítják meg az indiai szerzők – a nyugati média Indiáról szóló kritikái nem lepnek meg senkit. Egybecsengenek azzal az Indiával szemben hagyományosan elfogult amerikai médiaképpel, aminek nincs ínyére India önálló pólussá válása.

Schmidt Mária hozzáteszi, hogy nagy figyelmet kapott Soros beszéde, amelyet a davosi Világgazdasági Fórumon mondott el, ahol a nacionalizmust nevezte meg a legnagyobb fenyegetésnek, amivel a világnak szembe kell néznie. Hatalmas visszarendeződésnek látja, hogy Indiában Modi arra törekszik, hogy egy hindu államot hozzon létre. Soros ezért egy, az indiai kormányt támadó nemzetközi médiakampányt indított el és ezzel párhuzamosan ő vált az Indián belüli anarchia és káosz fő mozgatórugójává.

Sorosnak az a hosszútávú befektetése, amivel megvette a balliberális értelmiséget és a fősodrú médiát, az NGO-k rendszerével együtt igen jól és hatékonyan működik. A magyar származású üzletember által folyamatosan pénzelt propagandaeszközök, amik India nemzeti kormánya ellen uszítanak, még sokáig velünk maradnak, ami jó hír, mert ellenkező hatást érnek el, mint amire számítottak. Támadásaik eredményeként egyre erősödnek a nemzeti erők, és szemmel láthatóan kudarcra van ítélve az a törekvésük is, hogy kifogják a szelet a nemzeti elkötelezettség vitorlájából – emeli ki az igazgató. 

Indiában közel 1,4 milliárd ember él, akik demokratikus legitimációt adtak a jelenlegi kormánynak. A külügyminiszter szerint fontos és időszerű lenne, ha komolyan beszélnénk a demokráciáról. Indiában hatalmas választói részvétel volt, a választások tiszták voltak, egyértelmű eredményt hoztak, nem úgy, mint néhány más demokráciában, ahol átláthatatlanok és szabályozatlanok a folyamatok és ezért a polgárok nagy tömegei nem fogadják el az eléjük tárt eredményt. Úgy véli, hogy a választókra kell bízni a döntést. 

A címlapképen Schmidt Mária beszédet mond a Vörös csillag a kereszt ellen című konferencián a Terror Háza Múzeumban 2022. február 24-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre