Rekord mennyiségű e-szavazat érkezett az észt választásokon

Rekordot döntött az online szavazók száma a vasárnapi észtországi parlamenti választásokon a tallinni választási bizottság előzetes adatai szerint.

A választásra jogosultak csaknem egyharmada élt az elektronikus szavazás lehetőségével, amire korábban még soha nem volt példa – közölte a bizottság.

Az interneten adta le voksát Alar Karis államfő és Kaja Kallas miniszterelnök is.

„Mindenki szabadon dönthet arról, milyen módon akar szavazni” – írta Karis a Facebookon.

„Az e-államban és az e-szavazásban ugyanúgy megbízom, mint az összes többi e-szolgáltatásban a banktól az adóhivatalig. A felhívásom egyszerű: menjenek el szavazni!”

– hangsúlyozta, miután leadta online szavazatát egy községi könyvtárban.

Észtország volt az első állam, amely lehetővé tette az internetes szavazást a választásokon. Az eljárás nemzetközileg sok helyen vitatott, mert kétségek merülnek fel működésének megbízhatóságával kapcsolatban. Észtországban azonban bevált a módszer: míg az első kísérlet, a 2005-ös helyhatósági választások során a szavazatok alig két százalékát adták le online, addig az idei parlamenti választáson a 965 ezer választásra jogosult közül több mint 313 ezer ember szavazott elektronikus úton az előzetes adatok szerint. Ez legalább 65 ezerrel több, mint a legutóbbi, a 2019-es parlamenti választásokon mért adat.

Észtországban az e-szavazáshoz számítógépre, személyi igazolványra és egy speciális kártyaolvasóra van szükség. A voks leadása mindössze néhány percet vesz igénybe: miután a voksoló letöltötte a megfelelő alkalmazást a választási hatóság honlapjáról, PIN-kóddal azonosítja magát, szavaz, majd digitális aláírásával hitelesíti azt. Alternatívaként egy speciális SIM-kártyával ellátott mobiltelefon is használható az azonosításhoz.

A hagyományos szavazással ellentétben a választópolgár a választás végéig meggondolhatja magát, újra szavazhat, de csak az utolsóként leadott voks számít. Ha a választópolgár eredetileg elektronikusan szavazott, de a választás napján – amikor az e-szavazás már nem lehetséges – úgy dönt, hogy elmegy egy hagyományos szavazóhelyiségbe, és papírszavazatot ad le, az online leadott voksát törlik. Az e-szavazás végeredménye tehát csak a szavazóhelyiségek bezárása és a kettős szavazatellenőrzés után áll rendelkezésre.

(MTI)

A képen szavazók voksolnak az észt parlamenti választás napján, 2023. március 5-én Tallinnban. Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

Iratkozzon fel hírlevelünkre