Az Afrikai Olimpiai Bizottságok Szövetsége támogatja Oroszország részvételét a párizsi olimpián

NOB

Az afrikai országok nemzeti olimpiai bizottságait tömörítő szervezet (ANOCA) a támogatásáról biztosította az oroszok és fehéroroszok indulását a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon.

A mauritániai fővárosban tartott végrehajtó bizottsági ülésen a tagok egyhangúlag megszavazták a két ország sportolóinak részvételét minden nemzetközi versenyen – áll az AFP által idézett ANOCA-jelentésben.

A dokumentum szerint az orosz és fehérorosz sportolók teljes semlegesség mellett, bármiféle azonosító jel nélkül vehetnének részt a 2024-es párizsi olimpián.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2022. február 28-án – négy nappal az ukrajnai orosz invázió kezdete után – azt javasolta, hogy ne engedjék versenyezni az orosz és a fehérorosz sportolókat. Idén január 25-én az általános tilalom helyett új, megengedőbb ajánlást adott ki a NOB, már azt indítványozva, hogy a két ország azon sportolói, akik nem vesznek részt aktívan a háború támogatásában, bizonyos feltételek mellett, semleges státuszban, nemzeti szimbólumaik használata nélkül rajthoz állhassanak nemzetközi versenyeken. A javaslat ugyanakkor konkrétan nem szólt a párizsi olimpián való részvételük engedélyezéséről.

(MTI)

Kép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre