Alapjogokért Központ: a kormány békepárti marad

Marad a békepárti, háborút elutasító kormányzati testtartás 2023-ban is – írta az Alapjogokért Központ a Facebook-oldalán hétfő délután közzétett, Orbán Viktor kormányfő parlamenti felszólalása kapcsán készült gyorselemzésében.

Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentáris szokásnak megfelelően tájékoztatta a Tisztelt Házat a legutóbbi ülés óta eltelt időszak fejleményeiről és kormányzati intézkedéseiről, egyben kijelölte az idei év legfontosabb, törvényhozási és politikai munkát igénylő területeit is

– olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint kiemelték, a kormányfő helyzetértékelése alapján három fő területre kell az idei évben az energiákat koncentrálni: az orosz-ukrán háború mielőbbi lezárására békés úton, az európai kontinenst próbára tevő gazdasági kihívások megoldására, és a magyar belpolitikát megrázó, gyermekeket veszélyeztető fenyegetések letörésére. A kormányzati cselekvés és a törvényhozási munka közös metszetét továbbra is a magyar nemzeti érdek helyes beazonosítása adja. Ebből az is következik, hogy a nemzetstratégiai célok közé – úgy mint gyermekvédelem, családtámogatás, nyugdíj- és rezsivédelem, stratégiai szektorokban magyar tulajdoni többség, keresztény-konzervatív államszervezés, munka alapú gazdaságpolitika, szuverenitás – egyértelműen bekerült a békére és a háborúból való kimaradásra törekvés – olvasható a gyorselemzésben. Az orosz-ukrán konfliktus kapcsán a magyar miniszterelnök ezért ismét világossá tette: békére, mielőbbi tűzszünetre van szükség, mert ha ez a háború folytatódik, a világon senki sem érezheti magát biztonságban!

Orbán Viktor a nemzeti oldal vezetőjeként már 2003-ban békepárti álláspontot képviselt az akkori baloldali országvezetés háborúpárti – és azóta is változatlan – politikájával szemben. Erkölcsös önzőségre van szükség, mert a magyar érdek minden más érdeket megelőz – írta az Alapjogokért Központ. Az európai kontinenst sújtó gazdasági nehézségekre utalva Orbán Viktor megerősítette, hogy elsősorban a brüsszeli, elhibázott szankciós politika okozza a gondokat, így a szankciós inflációt is. Erre azonban határozott nemzetállami megoldást kínált az állam aktív szerepének felépítésével. Az áremelkedéssel kapcsolatban a miniszterelnök ismertette azt a 20 intézkedést, amelyekkel a kabinet a munkahelyeket és a családokat védi a szankciók negatív hatásainak jelentős részétől. A kormányfő kiemelte, hogy év végére egyszámjegyű lesz a hazai infláció mértéke – írták. A miniszterelnök napirend előtti felszólalása a központ szerint egyértelmű kiállásként értelmezhető a gyermekvédelem támogatása mellett, a genderideológiával szemben. A gyermekeket fenyegető genderpropaganda és a magyar közvéleményt megrendítő pedofilügyek kapcsán Orbán Viktor leszögezte, hogy az efféle dolgoknak – ide értve a gyermekpornográf eseteket, melyekből 2017-ben 120, 2022-ben pedig 261 ügyet regisztráltak – semmi keresnivalójuk nincs Magyarországon, különösképpen nincs az iskolákban.

Végül Orbán Viktor kérte a jelenlévő országgyűlési képviselőket, hogy pártpolitikai hovatartozásuktól függetlenül az összefogás erejével segítsék át Magyarországot ezen a veszélyekkel teli időszakon – olvasható az Alapjogokért Központ összegzésében.

(MTI)

A címlapképen Orbán Viktor miniszterelnök a frakcióvezetők felszólalásaira válaszol az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapján, 2023. február 27-én. Mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. MTI/Koszticsák Szilárd

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre