Trombitás Kristóf: Semmi értelme a parlamenti napoknak

Ha ma valami világosan kiderült a tavaszi ülésszak nyitó, parlamenti ülésén, az az, hogy a magyarországi dollárbaloldal a maga egészében semmi egyéb, csak egy visszhang. Még inkább szinkron. Mindazt ugyanis, amit ők elmondanak, azt elolvashatjuk és meghallgathatjuk amerikai és nyugat-európai balosoktól is. Kicsit olyan összekapcsolódás ez, mint az antifák esetében, azzal a különbséggel, hogy a hazai baloldal legszélsőségesebb frakcióinak sincs még merszük utcai erőszakhoz folyamodni, ugyanakkor szíves-örömest behívják a külföldi elvtársakat, hogy ők elvégezzék helyettük a piszkos melót. Az egyetértés tehát ott is stimmel, bár kevésbé látványosabban, mint mondjuk a háború és béke kérdésében.

Abban kétségkívül igaza van a baloldalnak, hogy különösebb értelme nem maradt a parlamenti, plenáris napoknak. És míg ők ezt úgy magyarázzák, hogy ennek oka a kormánypárti, súlyos többség autokrata elnyomása, addig a valóság az, hogy ezzel a balos felhozatallal szemben nemigen van értelme vitatkozni sem. Szavaik minden egyes esetben megegyeznek azzal, amit a nyugati finanszírozók tőlük elvárnak, saját intellektuális teljesítmény pedig nincs. Persze szép mutatvány volt Hiller Istvántól a latin nyelvű interpelláció habár szomorú, hogy pont egy középkor kutatása iránt elkötelezett történész nem érti, miért fontos, hogy újfent történelmi elnevezéseket emelünk be a közjog területére , de az átlagos érdeklődésű közönség ebből leginkább csupán annyit érzékelt, hogy Hiller István még országgyűlési képviselő.

Lássuk be, olcsó szórakozássá vált követni a parlamenti napokat. Annak persze van sportértéke, ahogy a kormánypártiak könnyed sallereket osztogatnak, különös tekintettel, ha azt Orbán Viktor teszi, de ezeket lassan ujjgyakorlatnak is címkézhetjük.

Én igazán nem vagyok rajongója a 2010 előtti balos politikai elitnek, de a mostaniakhoz képest tehetségben egyenesen héroszok voltak. Sebaj, kisebb szórakozásként élvezzük ki ezeket az órákat. Nem visznek előre, de egy streaming oldalt sem feltétlenül azért kapcsolunk be.

(MTI)

A címlapképen a képviselők láthatók a szavazás után az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 19-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre