Kárpátaljai gyermekotthonokban járt a háború évfordulóján Herczegh Anita

Kárpátaljai gyermekotthonokat keresett fel az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulóján Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége.

Az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány, amelynek Herczegh Anita a fővédnöke, 2015-ös megalakulása óta támogatja a jelenleg nyolcvannál is több árván maradt leányt nevelő nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthont, valamint a ráti, családi típusú Szent Mihály Gyermekotthont. Az alapítvány alapítója, Gui Angéla is elkísérte Herczegh Anitát a látogatásra.

A nagydobronyi gyermekotthon lakói ünnepi műsorral, közös kézműves foglalkozásokkal fogadták Herczegh Anitát, aki az intézmény megtekintése után elmondta, hogy korábban is rendszeresen felkereste a gyermekotthont. Mint fogalmazott, “a háború alatt még inkább fontos, hogy érezzék, fontosak nekünk, nem feledkezünk meg róluk, és segítünk, amikor csak tudunk”.

Szavai szerint „egy gyerek még inkább ki van szolgáltatva ennek a zűrzavaros időnek, nehéz neki értelmezni, hogy mi van körülötte”. Ezért is kellenek az ünnepnapok, „az alkalmak, hogy megmutathassák, milyen ügyesek, milyen szépen tudnak énekelni, táncolni”.

A nagydobronyi gyermekotthon zavartalan működése az anyaországi alapítványok támogatásának köszönhető – húzta alá Katkó Andrea igazgató. Emlékeztetett arra, hogy Herczegh Anita és Gui Angéla, az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány alapítója szinte már csapattagként keresi fel folyamatosan a gyerekeket, ami „túlmutat az alapítványi segítségen, hiszen tudnak velünk azonosulni, be tudnak bennünket fogadni”, és – ahogy fogalmazott – “ez a tökéletes szeretet”.

Délután az Ungvár közelében fekvő Rát községben található Szent Mihály Gyermekotthont tekintették meg a vendégek, ahol az ott élő négy család 25 gyereket fogadott örökbe. A jelentős magyarországi támogatásoknak köszönhetően komoly fejlesztések valósulnak meg: megújultak a lakóházak, befejeződött a rehabilitációs központ építése és felszerelése.

Herczegh Anita kifejtette, hogy a családi típusú gyermekotthonban lehet igazán átérezni, hogy „egy vérből valók vagyunk”, valamint további támogatást ígért az ott élőknek és a háború elől odamenekült ukrán embereknek egyaránt.

Gui Angéla elmondta: nem volt kérdéses, hogy a háború kitörésének egyéves évfordulóján is ellátogatnak Kárpátaljára, annak ellenére, hogy mindenkiben munkált a félelem.

„Az, hogy itt vagyunk, a gyerekeknek egyfajta biztonságérzetet ad”

– jelentette ki.

(MTI)

A képen Herczegh Anita, Áder János korábbi köztársasági elnök felesége (elöl, j2) és Gui Angéla, az Egy vérből vagyunk Alapítvány alapítója (j3) a Szent Mihály Gyermekotthon lakóinak elõadását nézi a kárpátaljai Ráton 2023. február 25-én. Forrás: MTI/Nemes János

Iratkozzon fel hírlevelünkre