A rendkívüli kormányinfó három fő témája a háború, a gazdaság és a gyermekvédelem volt

Szombaton délután 13 órakor Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely rendkívüli kormányinfót tartott. A három legfontosabb téma a háború, az ehhez kapcsolódó gazdasági helyzet, valamint a gyermekvédelem kérdése volt.

Gulyás Gergely azzal indokolta a kormányinfó szokatlan időpontját, hogy a héten csütörtökön még frakcióülés volt, ezért csak szombaton számolnak be a szerdai kormányülésről.

A miniszter elmondta, három fontos témáról beszéltek a kormányülésen: a háború, a magyar gazdaság,valamint a gyermekvédelem kérdéséről.

Elmondta, a mai napon Brüsszel elfogadja a 10. szankciós csomagot, és már több mint egy éve tart a háború Oroszország és Ukrajna között, ezért itt az ideje értékelni a helyzetet.

Kifejtette, bár egyre nagyobb a nemzetközi nyomás Magyarországon, a kormány álláspontja továbbra sem változott, miszerint a magyarok érdeke kimaradni a háborúból.

Gulyás Gergely szerint az áprilisi választáson, valamint a szankciókkal kapcsolatos nemzeti konzultáción a magyar emberek egyértelművé tették, hogytámogatják a kormány álláspontját.

Hozzátette, továbbra is Oroszországot tartja a magyar kormány felelősnek a háborúért és továbbra is segíteni fogják Ukrajnát humanitárius eszközökkel, valamint a menekültek befogadásával.

A háborúval szorosan összefügg az ország gazdasági helyzete. A miniszter szerint a nehézségek ellenére pozitív eredmények is tapasztalhatók: a tavalyi évhez képest 46 ezerrel több ember dolgozik idén, ami az ország gazdasági erejét mutatja. Kiemelte, hogy a háztartások számára továbbra is biztosítják a rezsicsökkentést, valamint különböző programokkal a vállalkozásokat is támogatják.

Harmadik pontként a gyermekvédelem kérdésköréről beszélt, amely egy kokrét ügy miatt került megint a figyelem középpontjába. A miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy pedagógiai asszisztens szexuálisan visszaéljen a pozíciójával és a diákok bizalmával, azt pedig egyenesen gyomorforgatónak tartja, hogy ezzel a közösségi médiában dicsekszik. 

Hozzátette, a Belügyminisztérium információi szerint az elmúlt években folyamatosan nőtt a gyermekpornográfiával kapcsolatos szexuális bűnözők száma.

Ezen okok miatt a gyermekvédelmi törvényeket át kell tekinteni és szigorítani kell rajtuk. 

Elmondta, a kormány egyetért Bagdy Emőke véleményével, miszerint aki egy 14-15 éves fiatallal ilyet tesz, az egyértelműen pedofil, így is kell hozzá viszonyulni.

Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. január 12-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre