Putyin: Az ukrajnai háború minden áldozatáért a nyugati elité a felelősség

A Nyugat globális szembenállássá akarja alakítani az ukrajnai helyi konfliktust – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök kedden Moszkvában az orosz parlament két házához intézett üzenetében.

Putyin, aki a háború elindítása óta először tartott évértékelőt, azt hangoztatta, hogy a nyugati elitek nem rejtik véka alá: céljuk az, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra és véglegesen leszámoljanak vele.

„Ők azok, akik elkezdték a háborút. És mi erőt alkalmazunk, hogy befejezzük” – mondta.

Az orosz gazdaság sokkal erősebbnek bizonyult, mint amennyire a Nyugat jósolta, a kihívásokban meg kell találni a lehetőségeket – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Sürgette az új logisztikai folyosók és hatékony gazdasági kapcsolatok kiépítést.

Mint mondta, Oroszországnak fejlesztenie kell a fekete- és az azovi-tengeri kikötőit is. Szibéria fejlesztésére, valamint a transzszibériai és a Bajkál-Amur-vasútvonal kapacitásának növelésére szólított fel.

Oroszországi beruházásokra biztatta az üzletembereket, akiknek állami támogatást ígért.

Minél nagyobb lesz az Ukrajnának szállított fegyverek hatótávolsága, annál messzebbre fogja Oroszország eltolni a határaitól a fenyegetést – tette hozzá az elnök.

Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a hadsereg és a hadiflotta fejlesztésének alapjául az Ukrajnai „különleges hadműveletben” megszerzett tapasztalatok szolgáljanak. Ebben, mint mondta, a legkorszerűbb technológiákra fognak támaszkodni. Elmondta, hogy az orosz nukleáris erőknél 91 százalékos a korszerű technika aránya.

Putyin szerint az orosz politikai erőknek a biztonság és az ország szuverenitása kérdésében azonos az álláspontjuk.

Akik árulókká váltak, felelni fognak, de Oroszországban nem lesz boszorkányüldözés – ígérte Vlagyimir Putyin.

Mint mondta, felelősségre vonják azokat, akik „a nyílt árulás útjára léptek”, terrorcselekményeket vagy Oroszország területi integritása elleni bűncselekményt követnek el.

„De mi soha nem leszünk olyanok, mint a kijevi rezsim és a nyugati elit. (.) Nem számolunk el azokkal, akik félreálltak és eltávolodtak a hazától, maradjon ez a lelkiismeretükön” – mondat az elnök.

Putyin szerint Oroszországban a törvényesség betartásával meg fogják tartani az idén esedékes regionális és helyhatósági választásokat, és a jövő évi elnökválasztást is.

(MTI)

A címlapképen Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén a moszkvai Gosztiny Dvorban 2023. február 21-én. Fotó: MTI/AP/Pool/Kreml/Dmitrij Asztahov

Iratkozzon fel hírlevelünkre