Hozhat-e változást a keresztényeknek a nigériai elnökválasztás?

Február 25-én tartanak elnökválasztást Nigériában. Tizennyolc jelölt indul, de csak hárman számítanak valóban esélyesnek. Közülük ketten muzulmánok, a harmadik pedig katolikus. Egy új elnök megválasztása hozhat pozitív változást az ott élő keresztények életében? Különösen az ország északi részén van szükség változásra, ahol a keresztények mindennapos üldöztetésnek vannak kitéve.

Nigéria jelenlegi elnöke, Muhammadu Buhari nyolc év, két kitöltött ciklus után nem indulhat újra az elnöki posztért. A közelgő, február 25-i választáson Bola Ahmed Tinubu, Atiku Abubakar és Peter Obi számít a három legesélyesebb jelöltnek. Tinubu és Abubakar muszlim vallású, míg a harmadik jelölt, Obi keresztény.

Nigériában van egy kimondatlan szabály, amely szerint egy északi, muszlim elnök után egy déli, kereszténynek kell következnie.

Ez alapján az ideális jelölt Peter Obi lenne, aki az ország déli részéről származik. 

Nigéria vallásilag két részre osztható: délen többnyire keresztények, északon muzulmánok élnek. Az egyik legégetőbb társadalmi probléma jelenleg, hogy északon a Boko Haram és más terrorszervezetek célzottan támadják a helyi keresztény közösségeket. Napi szintűek a tömegmészárlások és az emberrablások. Mindhárom jelölt azt ígérte, hogy kiemelten fogják kezelni a terrorizmus kérdését és a vallási kisebbségek védelmét. Az ígéret önmagában viszont kevés.

A májusban leköszönő  Muhammadu Buhari elnök is megfogadta, hogy tesz a terrorizmus ellen, mégsem érkezett pozitív változás az elmúlt években.

Sőt, 2020-ban tüntetést is rendeztek a rendőrök erőszakos fellépései miatt, melyben a hatóság brutális fellépése miatt 200-an életüket vesztették.

Nigériában általában két párt jelöltjei között dől el az elnöki szék sorsa: az APC – őket képviseli Bola Ahmed Tinubu – , valamint a PDP között – ők idén Atiku Abubakart indították. Ebbe szólhat bele most Peter Obi, a munkáspárt jelöltje, aki népszerű a fiatalok körében. Vele szemben a két esélyesnek számító jelölt, Bola Ahmed Tinubu és Atiku Abubakar népszerűsége alacsonyabb, mindkettőjüknek több korrupciós ügye is volt. Így a magas részvételi arány Peter Obinak kedvez majd.

A szavazóhelyiségek február 25-én reggel nyílnak meg és amennyiben egyik jelölt sem szerez abszolút többséget, három hét múlva második fordulót tartanak. Az új elnököt májusban fogják beiktatni, addig zavargásokra lehet majd számítani.

Nigériában a nagy bizonytalanság miatt gyakori ilyenkor az utcai erőszak.

2007 és 2022 között nagyjából 3000-en haltak meg a választási időszak alatt ilyen összetűzésekben – derül ki a Nigeria Watch jelentéséből.

Azt, hogy a nigériai keresztények helyzetében és a terrorizmus elleni küzdelemben hoz-e változást az új elnök személye, egyelőre nehéz megmondani.

Bár mindhárom jelölt külön kiemelte, hogy küzdeni fog a vallásszabadság előmozdításáért, az ország jelenlegi gazdasági állapota nehezíti a helyzetüket.

A súlyos infláció közepette kevés forrás marad a biztonság fejlesztésére. 

Az ország déli részén nagyon megerősödött a keresztény közösség, olyannyira, hogy Krisztus követői többségben vannak. A  World Mission nevű szervezet viszont szeretne minél több emberhez eljutni az ország északi részén is és támogatni azokat, akik az iszlám vallásról tértek át a keresztény hitre. Ezért abban reménykednek, hogy a jövőben az ország északi részében is normalizálódhat a helyzet. 

Forrás: Mission Network News, The Conversation, BBC News

A címlapkép forrása: Emmanuel Ilodgwe magángyűjteménye

Iratkozzon fel hírlevelünkre