Gulyás Gergely: hagyományaink tiszteletével számos akadályt leküzdhetünk

Hagyományaink tiszteletével számos akadályt leküzdhetünk, egyúttal támogatást nyújthatunk családjainknak a további előrelépés érdekében – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Naruhito japán császár 63. születésnapjának ünneplése alkalmából rendezett péntek esti eseményen.

Gulyás Gergely angol nyelvű köszöntőjében felidézte decemberi látogatását a szigetországban, és nagyra értékelte a japán vendégszeretet, melyben része lehetett. Utam során megbizonyosodtam róla, hogy a nagy földrajzi távolság ellenére Magyarország és Japán számos közös nézetet vall – mondta. A miniszter mindenekelőtt az országaink iránti mély elköteleződést, a hazafiasságot és a nemzeti büszkeséget emelte ki mint a legfontosabb közös alapelvet, hozzátéve: a hajlandóság arra, hogy többet érjünk el és a nagyobb jó iránti vágy is szorosan összeköt minket. Ezek az értékek mind mélyre nyúlnak vissza történelmünkben, amelyre mindkét nemzet méltán büszke is – mondta.
Gulyás Gergely kiemelte, hogy Magyarország és Japán is tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, így elítéli az Ukrajnára mért orosz agressziót, remélvén, hogy minél hamarabb béke születik.

A partnerségben álló Magyarország és Japán sikerének kulcsaként a miniszter a jövőorientált gondolkodásmódot emelte ki, de a hosszantartó és kiegyensúlyozott partnerség motorjaként említette meg a befektetés és fejlődés iránti nyitottságot Japán részéről. Gulyás Gergely felidézte, hogy a vasfüggöny leomlása óta Japán kiemelkedő szerepet játszott Közép-Kelet-Európa gazdasági feljődésében. A miniszter elmondta, több mint négymilliárd dollárnyi közvetlen külföldi tőkebefektetéssel 2020-ban Japán volt a hetedik legnagyobb befektető Magyarországon.

Ezzel az igencsak jelentőségteljes gazdasági csereprogrammal Japán tanúbizonyságát adta, hogy megéri Magyarországba fektetni, ahol a stabilitás és a kiszámíthatóság alapvető értékek, amelyek a fenntartható gazdasági fejlődés alapjait képzik

– hangoztatta a miniszter. A sport iránti szeretet Gulyás Gergely szerint újabb közös kapcsolódási pontot képvisel. A miniszter elismerően szólt Japán teljesítményéről a 2021-ben rendkívül nehéz körülmények között megrendezett olimpiai játékokkal kapcsolatban, és a sport iránti közös elköteleződés jeleként kiemelte, hogy a két ország igencsak közeli helyezést ért el az éremtáblán.

Mindezek bizonyítják, hogy a két ország optimizmussal tekinthet a jövőbe, hiszen birtokunkban vannak a szükséges tudások és képességek, nyitottak maradunk a tanulásra, és számos akadályt leküzdhetünk hagyományaink tiszteletével

– zárta köszötőbeszédét Gulyás Gergely. Otaka Maszato, Japán magyarországi nagykövete többek között hangsúlyozta, hogy Magyarországot és Japánt erős gazdasági kapcsolatok kötik össze: a közvetlen külföldi tőkebefektetések mellett jelenleg több mint 180 japán vállalat működik Magyarországon, ez a szám pedig várhatóan tovább nő majd. A kétoldalú együttműködés bizonyítékául a nagykövet kiemelte Fudzsimoto Szú japán építészt, aki nemrégiben megkapta a közmédia Év Embere díját a Magyar Zene Háza tervezéséért. Az eseményen pohárköszöntőt mondott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, és díszvendégként tiszteletét tette Medgyessy Péter volt miniszterelnök is.

(MTI)

A címlapképen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. augusztus 23-án.
MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre