Fidesz EP-képviselőcsoport: csak a békével lehet életeket menteni

A Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja a béke pártján áll, mert meggyőződése, hogy a tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése vezet az emberéletek megmentéséhez, ugyanakkor nem tudja elfogadni az európai nemzetgazdaságokat romba döntő energiaszankciók további erőltetését – foglalt állást a fideszes EP-képviselőcsoport az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A Fidesz EP-képviselőcsoportja tájékoztatott: az Európai Parlament csütörtökön, strasbourgi plenáris ülésén újabb határozat elfogadására készül az egy évvel ezelőtt, 2022. február 24-én Ukrajnával szemben indított orosz háború tárgyában. Kijelentették: a képviselőcsoport álláspontja a magyar kormányéval egyezően már a háború kezdetétől egyértelmű és világos: Magyarország a megtámadott oldalán áll, elítéli Oroszország katonai agresszióját Ukrajnával szemben. Ennek megfelelően Magyarország a háború kirobbanása óta történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját nyújtja, és kész további pénzügyi és humanitárius segítséget biztossítani Ukrajna megsegítésére. Kiemelték ugyanakkor: nem tudják elfogadni az európai nemzetgazdaságokat romba döntő energiaszankciók további erőltetését.

A képviselőcsoport tagjai hangsúlyozták: életet menteni csak békével és tűzszünettel lehet. A háborúra adott brüsszeli válasz elhibázott, a szankciók káros következményeit mindenki láthatja. A szankciók miatt energiaválság van, elszabadultak az energiaárak, vágtat az infláció. Nem helyes, ha az európai polgárok fizetik meg a háború árát – emelték ki.

Nem hagyhatjuk, hogy belefásuljunk a helyzetbe, és az Ukrajna, a szörnyű háborús megpróbáltatásokat átélő Ukrajnában élő emberek iránti szolidaritás üres frázissá váljon. Mindent meg kell tennünk a béke érdekében

– fogalmaztak. A fideszes EP-képviselők közleményükben azon meggyőződésüknek adtak hangot, hogy az Európai Parlament határozatának elfogadása zsákutcát jelent, ugyanis – mint írták – az abban foglalt további energiaszankciók Európa gazdaságára végzetesek, és nem vezetnek a mihamarabbi béke megteremtéséhez. Ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nem vesz részt a határozat plenáris szavazásán – tájékoztattak.

(MTI)

A címlapképen Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Volodimir Zelenszkij ukrán miniszterelnökkel. Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre