Nicaraguában 26 év börtönbüntetésre ítéltek egy katolikus püspököt

A nicaraguai kormány szókimondó bírálóját, Rolando Álvarez római katolikus püspököt 26 év börtönbüntetésre ítélték, és megfosztották nicaraguai állampolgárságától.

A még tavaly augusztusban letartóztatott püspököt egy nappal azután ítélték hosszú börtönbüntetésre, hogy nem volt hajlandó felszállni az Egyesült Államokba tartó, a Nicaraguából kitoloncoltakat szállító járatra, amelyen 222 politikai fogoly hagyta el az országot.

A püspökkel szembeni ítéletben olyan vádak szerepeltek, mint a kormány munkájának aláaknázása, hamis információk terjesztése, és engedetlenség. Rolando Álvarez állítólag azért nem szállt fel a repülőgépre, mert előzőleg konzultálni akart más püspökökkel.

Ellenzéki vezető politikusokat, köztük több korábbi elnökjelöltet, papokat, diákokat és aktivistákat szállító repülőgép pénteken szállt le egy Washingtonhoz közeli repülőtéren. Őket egy szerdán kiadott végzés alapján „Nicaragua függetlenségének és szuverenitásának aláásása” miatt toloncolták ki az országból és az „ország árulóinak” nyilvánították, továbbá megfosztották állampolgárságuktól. José Manuel Albares spanyol külügyminiszter pénteken spanyol állampolgárságot kínált fel a hontalanná vált 222 embernek.

Daniel Ortega azt állítja, hogy bebörtönzött ellenfelei és mások álltak a 2018-as utcai tiltakozások mögött, amely szerinte összeesküvés volt a megbuktatására. Tízezrek menekültek száműzetésbe azóta, hogy a nicaraguai biztonsági erők erőszakosan leverték a kormányellenes tüntetéseket.

Tavaly szeptember közepén az Európai Parlament állásfoglalást fogadott el, amiben a képviselők aggodalmukat fejezték ki Rolando Álvarez püspök letartóztatása miatt, és a püspök, valamint a politikai okokból fogva tartottak azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására és az ellenük indított valamennyi jogi eljárás megsemmisítésére szólítottak fel.

(MTI)

A címlapkép forrása: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre