Új stratégiát hirdetett az NMHH

A szabályozás és a felügyelet területén új fellépést, az egyéni és vállalkozói szabadság, valamint a nemzeti érdek védelmét vállalja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új stratégiája, amelyet a szervezet elnöke mutatott be Budapesten, az NMHH évnyitó konferenciáján.

Koltay András a 2023-2026-os időszakra vonatkozó, Szabadság és biztonság a digitalizáció világában című stratégiáról szólva emlékeztetett arra, hogy az új technológiák és a digitális jövő számos kockázatot hordoz a gyermekvédelem, a fogyasztóvédelem, de akár már a fizikai biztonság terén is, ugyanakkor sok lehetőséget is jelent.

Az NMHH-nak az online óriásplatformok világában is hatékonyan kell védelmeznie a véleményszabadságot, a nyilvánosság sokszínűségét és a gyermekek biztonságát, mindezeket a nemzeti érdek szempontjából is vizsgálva – hangsúlyozta.

Koltay András hozzáfűzte ugyanakkor:

a hagyományos hatósági eszköztár egyre kevésbé alkalmas a problémák kezelésére, az NMHH ezért nem csupán hatóságként kíván működni, hanem együttműködést ajánl a hírközlési és médiapiac minden szereplője számára

– mondta el.

Társszabályozásokra és az önszabályozás támogatására van szükség – közölte az NMHH elnöke, hozzátéve: az együttműködéseket a digitális szolgáltatásokról szóló, nemrég megjelent európai uniós rendelet is immár kötelezően előírja.

Az NMHH tevékenységéről szólva elmondta: a hírközlés, a média, az űrtávközlés és a posta felügyelete egyaránt feladatuk.

A hírközlési piacon a nemzeti versenyképesség biztosítása és a magyar fogyasztók érdekeinek védelme egyaránt megjelenik az NMHH új stratégiájában

– emelte ki.

Nem ért a végéhez a médiaszolgáltatások szabályozásának életciklusa sem, ezen a területen az Európai Unió (EU) is új rendeleten dolgozik – mondta el az NMHH elnöke, aki részben még szabályozatlan területként szólt az űrtávközlésről.

Koltay András hangsúlyozta, hogy az új uniós rendelet sem engedi az online platformok és a mesterséges intelligencia szabályozásának halasztását. “A következő években ez fogja rendezni az életünket” – fogalmazott.

Mint elmondta, az NMHH – a hatósági feladatai ellátása mellett – a teljes társadalmi környezetet vizsgálva egyfajta tudásközponttá kíván válni, amelyhez bárki fordulhat.

Koltay András a legfontosabb feladatok között említette a gyermekvédelmet. Megújul például az NMHH Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központja, de a hatóság a fizikai tevékenység mellett jelentős online jelenlétet is szeretne elérni, a gyerekeket, a szülőket és a tanárokat egyaránt célozva.

Az NMHH felvette a kapcsolatot az összes médiapiaci és hírközlési szakmai szervezettel, az eddiginél nagyobb volumenű, illetve új tudományos együttműködéseket indít az egyetemekkel, aktívan részt vesz továbbá a nemzetközi szervezetek munkájában is – közölte a hatóság elnöke.

Mindez egy nagyobb szellemi és fizikai építkezés része, rövidesen átadják például az NMHH új mérőkomplexumát és irodaházat – mondta Koltay András.

(MTI)

A címlapképen Aranyosné Börcs Janka főigazgató, Meszleny László, Szadai Károly és Budai László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának tagjai és Takács Bence kommunikációs igazgató látható az Egészséges és kiegyensúlyozott médiapiac című panelbeszélgetésen a Szabadság és biztonság a digitalizáció világában 2023–2026 elnevezésű, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) évnyitó konferenciáján Budapesten 2023. február 9-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre