Ferenc pápa a Szentföld és Ukrajna békéjéért imádkozik

Ferenc pápa a hívek imáit kérte Izrael és Palesztina, valamint Ukrajna békéjéért, valamint sürgette a dél-kaukázusi humanitárius helyzet megoldását. A Szentatya ugyanekkor bejelentette kedden kezdődő afrikai apostoli látogatását, amely ez alkalommal a Kongói Demokratikus Köztársaságnak és a Dél-szudáni Köztárságnak szól.

A pápa nagy fájdalmának adott hangot a Szentföldről érkező hírek miatt. Tíz palesztin, köztük egy nő vesztette életét Palesztinában az izraeli terrorellenes katonai akciók során, pénteken este pedig Jeruzsálem közelében egy palesztin megölt hét izraeli zsidót, hármat pedig megsebesített, miközben távoztak a zsinagógából.

A halál napról napra fokozódó spirálja csak azt eredményezi, hogy kioltja a két nép közötti bizalom még létező néhány halvány szikráját

– fejtette ki Ferenc pápa, utalva rá, hogy az év eleje óta több tucat palesztin halt meg az izraeli hadsereggel vívott tűzharcokban. A pápa arra kérte a két kormányt és a nemzetközi közösséget, hogy azonnal és késedelem nélkül találjanak más utakat, amelyek magukban foglalják a párbeszédet és a béke őszinte keresését, majd a Szent Péter téren összegyűlt hívek imáit kérte ezért a célért. Ferenc pápa ezután megújította felhívását a dél-kaukázusi „Lachin-folyosón” kialakult súlyos humanitárius helyzet miatt. Közelségéről biztosította mindazokat, akik a tél közepén kénytelenek ilyen embertelen körülményekkel szembenézni. Ismét a nemzetközi közösséghez fordult, hogy tegyenek meg minden erőfeszítést és találjanak minél előbb az emberek javát szolgáló békés megoldásokat. A pápa emlékeztetett rá, hogy vasárnap volt a lepra elleni harc világnapja. Sajnálattal állapította meg, hogy a világ különböző részein a betegséghez kapcsolódó megbélyegzés továbbra is súlyos emberi jogi jogsértéseket okoz. Ferenc pápa együttérzését fejezte ki mindazoknak, akik emiatt szenvednek és bátorította azokat az erőfeszítéseket, amelyek a Hansen-kórban szenvedő felebarátaink teljes mértékű integrációjára irányulnak.

A pápa végül az Úrangyala elimádkozása után mondott felhívásai és köszöntéseit követően bejelentette, hogy kedden apostoli útra indul a Kongói Demokratikus Köztársaságba és a Dél-szudáni Köztársaságba. Köszönetét fejezte ki a polgári hatóságoknak és a helyi püspököknek a meghívásokért és a látogatások előkészítéséért, és szeretettel köszöntötte a két ország kedves népeit, akik várják látogatását.

Ezeket az országokat régóta tartó konfliktusok teszik próbára: a Kongói Demokratikus Köztársaság különösen az ország keleti részén szenved a fegyveres összecsapásoktól és a kizsákmányolástól; míg az évek óta tartó háború által sújtott Dél-Szudán alig várja, hogy véget érjen a szüntelen erőszak, amely olyan sok embert kényszerít arra, hogy kitelepítettként és nagyon nehéz körülmények között éljen. Ferenc pápa továbbá jelezte, hogy Dél-Szudánba Canterbury érsekével és a Skót Egyház Közgyűlésének moderátorával együtt érkezik: így testvérekként együtt fogják megélni a béke ökumenikus zarándoklatát. Arra kért mindenkit, hogy imádsággal kísérje ezt az utazását, majd szép vasárnapot kívánva búcsúzott a Szent Péter téren összegyűlt hívektől.

A beszámolót teljes terjedelmében a Vatican News oldalán olvashatják.

Forrás: Vatican News

A címlapképen Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren 2022. november 30-án.
MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

Iratkozzon fel hírlevelünkre