Még könnyebben adhatnak vért a melegek az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok tovább enyhít a biszexuális és meleg férfiak véradására vonatkozó szabályozásán – közölte az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) pénteken.

Az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) állásfoglalása szerint a hatályos rendelkezések a technológia fejlődésével párhuzamosan idejétmúlttá váltak, mivel a fertőző betegségek kiszűrése sokkal egyszerűbbé vált, ráadásul a 2015 és 2020-as módosítások semmilyen negatív hatást sem gyakoroltak a vérellátásra.

A pénteken bemutatott javaslat eltörli azt a rendelkezést, amely megtiltja, hogy a biszexuális és meleg férfiak a véradás előtti 90 napban szexuális kapcsolatot létesítsenek más férfiakkal. Az irányelv azokra a nőkre is vonatkozna, akik meleg vagy biszexuális férfiakkal lépnek szexuális kapcsolatba.

A HIV-fertőzöttek továbbra sem adhatnak vért, de a HIV-fertőzés megelőzése céljából gyógyszeres kezelésen átesett jelentkezők három hónappal a kúra befejezését követően véradásra jogosulttá válnak, azonban az ő esetükben további vizsgálatok szükségesek a lehetséges fertőzések kiszűrésére.

„A vérellátás biztonsága megmarad” – hívta fel a figyelmet Peter Marks, az FDA szakértője. AZ FDA normatív szinten szabályozza a vérbankok által támasztott követelményeket és eljárásokat. Minden véradó köteles megválaszolni a szexuális életére, intravénás kábítószerfogyasztásra, vagy a piercing és tetoválásra vonatkozó kérdéséket és kötelező marad a HIV-, hepatitis-C-., szifilisz-tesztek elvégzése a levett vérből a jövőben is.

Több melegjogi aktivistacsoport és egészségügyi szervezet – köztük az Amerikai Orvosi Szövetség és a Vöröskereszt – is üdvözölte a bejelentést.

Az FDA szabályozó hatóságai 60 napig várják a nyilvános észrevételeket a javaslattal kapcsolatban, mielőtt megkezdik az iránymutatások véglegesítését.

Az új szabályozás jelentős feladatot ró a vérbankokra, amelyeknek több hónapba is kerülhet az átállás – hívta fel a figyelmet Cliff Numark, az FDA kutatásában résztvevő vérbank képviselője-, aki azt mondja, hogy a folyamat az új típusú kérdőívektől a számítógépes rendszerek átállításáig mindent magában kell, hogy foglaljon.

A FDA a most hozott döntéstől a véradók számának növekedését reméli.

Az FDA mostani döntését egy 1600 homoszexuális és biszexuális férfi bevonásával készült tanulmány alapozta meg.

(MTI)

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre