Folytatódnak a magyarellenes akciók Kárpátalján

Mélyen elítéljük a legutóbbi akciókat, amelyek Munkács városa vezetőségének ámokfutását jelentik – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a munkácsi kistérségben elkövetett magyarellenes akciókról. A napokban Dercen és Fornos magyar többségű községekben az éj leple alatt távolítottak el magyar feliratokat és zászlókat a kárpátaljai magyarok intézményeiről. 

Brenzovics László úgy fogalmazott, rendkívül méltatlannak tartják, hogy a munkácsi vezetés folytatta a rombolást. A KMKSZ elnöke elmondta, hogy mivel ezek a cselekedetek Ukrajnában törvényellenesek, a KMKSZ az ügyészséghez fordult, hogy vizsgálja ki az eseteket és állítsa vissza a törvényes rendet. Válasz egyelőre még nem érkezett, de az ügyészségnek harminc nap áll a rendelkezésére, hogy reagáljon. Véleménye szerint a munkácsi kistérségben elkövetett akciók oka az, hogy „magyarellenességgel” próbál a polgármester és édesapja kifejezni egyfajta hazafiságot.

A kárpátaljai magyar közösség maximális támogatást, mindennemű segítséget és megértést megkap az ukrán államtól, valamint a megyei végrehajtó hatalom részéről

– jelentette ki Viktor Mikita kárpátaljai kormányzó, miután összehívta a kárpátaljai magyarságszervezetek képviselőit. A munkácsi kistérségben történteket szándékos provokációnak nevezte, elismerve, hogy az alkalmas a megye destabilizálására. A Magyar Nemzetnek nyilatkozott egy neve elhallgatását kérő munkácsi lakos is, aki Schink István iskolaigazgató indokolatlan elbocsátásáról beszélt. 

 Schink István menesztése egy része Balogáék ténykedésének, politikai bosszúnak nevezném. Ez nem egy ukrajnai vagy kárpátaljai szintű magyarellenes tendencia, kizárólag a munkácsi kistérségen belüli, magyarellenességbe burkolt politikai bosszú

– nyilatkozta a munkácsi illető. A napokban Viktor Balogát és feleségét, valamint fiukat, Munkács polgármesterét, Andrij Balogát öt évre kitiltották a schengeni övezetből. Feltételezések szerint ők állhatnak a múlt heti magyarellenes razzia mögött, mikor az ukrán rendőrség egy friss – de senki által nem látott – rendeletre hivatkozva távolított el magyar zászlókat közintézményekről, illetve számos magyar iskolaigazgatót is indoklás nélkül kirúgtak.

A törvény nem tiltja a kisebbségek saját feliratainak és nemzeti szimbólumainak használatát

– mondta, hozzáfűzve, megfenyegették az ottaniakat, hogy nehogy vissza merjék tenni ezeket az épületekre. Azt is közölte, hogy a kultúrház igazgatóját, a helyi magyar néptáncegyüttes vezetőjét rávették, hogy önként mondjon le az igazgatói címről. A munkácsi iskolaigazgatónál is ezt akarták elérni, de ő ebbe nem ment bele – magyarázta a munkácsi lakos.

Amikor ezeket a magyarellenes dolgokat végrehajtatja Baloga, senki sem szólal fel ez ellen Dercenben, míg Munkácson, ahol alig-alig vagyunk magyarok, az iskolaigazgató mellett kiállt a tanári kar, a szülők, a KMKSZ, a képviselő-testület

– sorolta. Hozzáfűzte: Dercen nem tesz semmit az ellen, hogy a kárpátaljai magyarok körében ne úgy tekintsenek rá, mint egy új ukrán falura.

A cikket teljes terjedelmében a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Forrás: Magyar Nemzet

A címlapkép forrása: MTI / Friedmann Endre

Iratkozzon fel hírlevelünkre