Állami támogatásból, ingyen lehet abortusztablettához jutni New Yorkban

abortusztabletta

New York City az első város az Egyesült Államokban, ahol az adófizetők pénzéből, ingyenesen lehet abortusztablettához jutni. A városban jelenleg tizenegy kórházban végeznek műtéti abortuszt, de Eric Adams polgármester nemrég bejelentette, hogy négy intézményben az egészségbiztosítás által támogatott, ingyenes abortusz tablettákhoz lehet majd hozzájutni. Az erre a célra elkülönített összeg várhatóan évi 10 000 kémiai abortusz finanszírozására lesz elég.

A döntés nem sokkal azután született, hogy az FDA (az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerhivatala) január elején bejelentette: egyes abortusztablettákat a gyógyszertárakban is meg lehet majd vásárolni. Tették ezt annak ellenére, hogy az FDA korábban beismerte:

A misoprostol és mifepristone nevű abortuszkészítményekkel kapcsolatban súlyos egészségügyi aggályok merültek fel, amikor alávetették őket egy kockázatvizsgálati programnak (Risk Evaluation and Mitigation Strategy).

A problémák ellenére az FDA megállapította, hogy a „gyógyszerek pozitív hatása nagyobb súllyal bír, mint azok kockázata” .

Felmérések szerint 2020-ban az abortusztabletták tették ki az USA-ban az egészségügyi intézményekben elvégzett abortuszok 53 százalékát.

Mára már viszont nincs szükség ezekhez személyes orvosi konzultációra.

Ebben a tekintetben akkor történt változás, amikor 2021-ben, a koronavírus járvány miatt az FDA engedélyezte az online konzultációt, illetve gyógyszerek postai úton való beszerzését.

Abortusztabletta az adófizetők pénzéből

A CNN információi szerint a New York-i Egészségügyi Minisztérium 1,2 millió dollárt (kb. 450 millió forint) különített el egy úgynevezett szexuális egészség csomagban a tabletták megvásárlására.

Ez azt jelenti, hogy az abortusztabletták árát a helyi adófizetők pénzéből fedezik. Előzetesen arra számítanak, hogy a kiválasztott négy klinikán összesen évente 10 000 ingyenes abortuszt tudnak biztosítani.
Az Egyesült Államok püspöki konferenciája gyorsan reagált az FDA lépésére. Miután egyértelművé tették a katolikus egyház álláspontját az abortusszal kapcsolatban, sajnálatukat fejezték ki, amiért a sebezhető nőket megillető biztonsági előírások megszűnnek. 

„Kémiai abortusz esetén sokkal nagyobb eséllyel merül fel komplikáció, mint a műtéti abortusznál. Azzal, hogy megkönnyítették az abortusztablettákhoz való hozzájutást, és már a gyógyszertárakban is elérhetőek orvosi vizsgálat nélkül, a sebezhető nőket hozzák nehéz helyzetbe, és hozzájárulnak a kockázatok, a fájdalom és a traumák növekedéséhez. Emellett sok gyógyszertári dolgozót, aki nem tartja helyesnek a tabletták forgalmazását, megfosztanak lelkiismereti szabadságától.

Az FDA-nak az lenne a feladata, hogy védje mind az anya, mind a gyermek egészségét, és nem szabadna politikai, vagy gazdasági nyomásra enyhítenie a biztonsági előírásokon. Felszólítjuk a vezetőséget, hogy gondolják újra a prioritásaikat és álljanak ki a koszolgáltatott nők mellett, akik ennél jobbat érdemelnek” – írják a püspökök. 

Forrás: Aleteia

Címlapkép: Catholic News Agency

Iratkozzon fel hírlevelünkre