Terhességi cukorbetegség – szülés után is oda kell figyelni!

A terhességi cukorbetegség egyre több nőt érint világszerte, és megfelelő terápiája kiemelt jelentőséggel bír. Mindez azonban nem merül ki a várandósság során elvégzett vizsgálatokban és kezelésben, hiszen az újdonsült anyukát bizony fontos utánkövetni, mivel a gesztációs diabétesz a későbbiekben is éreztetheti hatását. Hogy mi mindenre érdemes figyelnie az érintetteknek és a kezelőorvosoknak, azt dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.

A terhességi cukorbetegség előfordulása növekvő tendenciát mutat világszerte, így Magyarországon is, ahol a becsült adatok szerint a várandósságok 8-14 %-a szövődik terhességi cukorbetegséggel. Azt sokat hangoztatják a szakemberek, hogy az állapot megfelelő kezelése milyen nagy jelentőséggel bír mind a magzatra mint a kismamára nézve, ám arról sajnos már kevesebb szó esik, hogy mi a teendő a szülés után. Hiszen az esetek többségében a vércukorszint hamar rendeződik, így az anyuka általában visszatér az addigi életviteléhez. Ám emiatt meglehet, hogy komoly problémái származnak majd a későbbiekben!

A terhességi cukorbetegség hatásai a szülést követően

A szülést követően a legtöbb esetben a vércukorszint rendeződik. Ez azt jelenti, hogy még a kórházi tartózkodás során fontos ellenőrizni az értékeket, ugyanis a szülés utáni 24-48 órában az inzulin igény jelentősen csökken, így a terhesség során alkalmazott terápiát le kell állítani!

Ismert tény, hogy a terhességi cukorbetegség a későbbi cukorbetegség egyik legjelentősebb kockázati tényezője, valamint hogy az ilyen terhességekből született gyermekeknél is nagyobb eséllyel lép majd fel szénhidrát anyagcserezavar.

Érdemes tudni, hogy azoknál, akiknél terhességi cukorbetegséget állapítottak meg, 7-10 éven belül 30-50% lehet az esély arra, hogy kialakuljon 2-es típusú cukorbetegség. Ráadásul nem csak a diabetes, hanem a kardiovaszkuláris betegségek esélye is megnő terhességi cukorbetegség után. Éppen ezért nagyon fontos az érintettek rendszeres szűrése, utánkövetése, mind diabetológiai, mind kardiológiai szempontból.

„Statisztikák szerint azok a nők, akiknél terhességi cukorbetegség állt fenn a várandósságuk alatt, a  szülés után tíz évvel túlsúllyal küzdöttek, harmaduknál magas vérnyomás lépett fel és csaknem 15%-uknál albumin volt a vizeletükben. Megfigyelések szerint ekkor a keringési  betegségre való kockázatuk négyszeres a nem GDM-es nőkéhez képest. Az IGT gyakorisága kb. 12%, a cukorbetegségé pedig kb. 51%. Amennyiben a terhesség alatt inzulinkezelésre is szüksége volt a kismamának, ugyanezen idő alatt  (vagyis 10 éven belül) a cukorbetegség fellépése elérheti a 60%-ot is!”

A terhességi cukorbeteg kismama utógondozása

Az első a vércukorszint ellenőrzése, ami még a kórházban megtörténik. Utána a 6 hetes kontroll, melynek során OGTT vizsgálatot végzünk. Ha az értékek rendben vannak, akkor legközelebb a szülést követő 1 év múlva javasolt a terheléses vércukorvizsgálat. Ha ott sem találunk rendellenes értékeket- úgy elég 1-2 évente az OGTT vizsgálat elvégzése (természetesen tünetek esetén előbb). Amennyiben prediabéteszt igazolnak, (IFG, IGT), szigorú életmódterápia szükséges, esetleg gyógyszeres kezelés (metformin). Ilyen esetben gyakoribb OGTT szűrés javasolt félévente – mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Nagyon fontos, hogy a terhességi cukorbetegéget követően a beteg utógondozása interdiszciplináris feladat: szükséges, hogy részt vegyen benne a diabetológus, a dietetikus, a védőnő, a háziorvos és a kardiológus is.

Hogyan csökkenthető terhességi cukorbetegség után a manifeszt cukorbetegség fellépésének esélye?
  • A cukorbetegség kialakulásának esélye mind az anyánál, mind a gyermekénél csökkenthető hosszú szoptatással (minimum egy év)
  • egészséges étrend követésével
  • rendszeres mozgással

Forrás: Cukorbetegközpont

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre