„Szembemegy a demokráciával a német baloldal javaslata”

A német baloldal közvetlenül megválasztott képviselőktől venné el. Az egyéni győzelemtől való megfosztás egyértelműen a pártszövetséget érintené hátrányosan. Ez a javaslat teljesen abszurd, és szembemegy a demokrácia lényegével − fejtette ki erről véleményét Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője hivatalos Facebook-oldalán.

Szikra Levente a bejegyzésében azt írja, szerinte bár rendkívül bonyolult a német választási rendszer és reformra szorul, a hárompárti balliberális kormánykoalíció javaslata minden észszerűséget nélkülöz. A szövetségi parlament alsóháza, a Bundestag létszámának növekedése a rendszer sajátosságának a része, így a testület az 598 fős alaplétszám helyett jelenleg 736 képviselőből áll. A hárompárti balliberális kormánykoalíció javaslata alapján, az egyéni választókerületben, az emberek által közvetlenül megválasztott képviselőktől vennék el a mandátumot. Az elemző kiemelte, hogy az az egyéni győzelemtől való megfosztás a pártszövetséget érintené hátrányosan, hiszen az egyéni körzetek közül a legtöbbet a CDU/CSU szokta megnyerni. Emellett politikai oldaltól függetlenül is antidemokratikus lépés lenne a reform elfogadása.

A javaslat teljesen abszurd, és szembemegy a demokrácia lényegével. Közvetlenül megválasztott képviselőtől elvenni a mandátumot teljesen megmagyarázhatatlan

– írta hivatalos Facebook-oldalán az elemző, majd hozzátette, hogy nem tud elképzelni olyan indokot, ami alátámaszthatná a törvény elfogadását.  Az ellenzéki CDU/CSU tiltakozik, a javaslat elfogadása esetén pedig alkotmánybíróságon tervezik megtámadni a törvényt.

Németországban vegyes rendszer működik, amelyben a parlamenti helyeknek a listás szavazatarányok szerint kell megoszlaniuk. A hatályos rendszer szerint egy párt az egyéni győzelmeivel több mandátumot szerezhet, mint ahány a listás szavazatok alapján járna neki (ún. túllógó mandátum). Valamint a többi párt is kaphat annyi mandátumot, hogy kiegészítsék arányosra (kiegyenlítő mandátum)

– magyarázta Szikra Levente, majd hozzátette, a kormánypártok javaslata alapján, a túllógó és a kiegyenlítő mandátumokat úgy törölnék el, hogy annyi egyéniben megválasztott képviselőtől vennék el a mandátumot, amennyivel valamely párt több helyet nyert az arányosan neki járónál. Lényegében az arányosság érdekében nem kapnának mandátumot a közvetlenül megválasztott képviselők, így teljes választókerületek maradhatnának egy teljes ciklusra parlamenti képviselet nélkül – fejtette ki.

A teljes bejegyzést ITT olvashatják el. 

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre