Biden jóváhagyta a katasztrófahelyzet kihirdetését Kalifornia államban

Hivatalosan is súlyos katasztrófának minősítette Joe Biden amerikai elnök a Kalifornia államot az utóbbi hetekben sújtó, halálos áldozatokat is követelő heves esőzéseket és áradásokat.

Az érintett települések, köztük az állam fővárosa, Sacramento szövetségi forrásokat is igénybe vehetnek a védekezéshez és kárelhárításhoz – olvasható a Fehér Ház weboldalán is megjelent közleményben.

Az áradások és az azokat követő földcsuszamlások december végén kezdődtek a térségben, legalább 19 halálos áldozatot követeltek, néhány helyről áramkimaradásokról is beszámoltak, sok út pedig járhatatlanná vált.

Szombaton újabb heves esőzéseket és havat jelentettek az államból, és az országos meteorológiai szolgálat szerint a jövő hét elején további viharokra lehet számítani.

A San Francisco-öböl északi részére viharjelzést adtak ki.

(MTI)

A címlapképen árvíz látható a kaliforniai Mercedben 2023. január 10-én. A több napja tartó, heves esőzésekkel kísért viharok és az árvizek következtében 14 ember életét vesztette, egy ötéves fiút pedig eltűntként tartanak nyilván Kaliforniában. Forrás: MTI/AP/Noah Berger

Iratkozzon fel hírlevelünkre