Ungváry Zsolt: Ronaldo kedvéért felpuhították az iszlámot

Korunk egyik legnagyobb futballistája, az ötszörös aranylabdás, többszörös BL-győztes és Európa-bajnok Cristiano Ronaldo egy szaúd-arábiai csapathoz, az al-Naszr-hoz (ki ne ismerné?) szerződött. Olyan ez, mintha Mikszáth élete alkonyán kizárólag a Kis Körmöci Harsonába írt volna tárcákat, mert az aranybánya miatt ők fizetik a legtöbbet.

Persze, a portugál klasszis nem kizárólag a maga ura. Ügynökök, tanácsadók, jogászok egész sleppje él meg a játékosból, reklámszerződések, közösségi média-felületek diktálnak feltételeket, amik miatt Ronaldo nem teheti meg, hogy olcsón eligazoljon valami szegény kiscsapathoz.

A nagy csinnadrattával beharangozott klubváltás után a focistának értelemszerűen oda is kellett költöznie az Arab-félszigetre, mert az még egyelőre nem oldható meg, hogy a Real Madrid edzőpályájáról on-line vegyen részt a meccseken. Ott bizony személyesen kell elmennie a tréningre és kifutnia a zöld gyepre. Nincs is ezzel baj, Ronaldo még mindig szeret focizni és győzni, ez mindenképpen elismerésre méltó, megannyi sikerrel a háta mögött is hajtja a gólokat és az eredményeket.

Behurcolkodik tehát új otthonába, ahová élettársával, a szépséges modellel, Georgina Rodríguezzel, valamint közös- és béranya-szülte gyermekeikkel érkezik. Igen ám, de a szaúdi törvények tiltják, hogy nem házasságban élő párok együtt éljenek. Nem a szokás, az illem vagy a túlbuzgó lakóbizalmi, hanem a törvény.

A tudósítások szerint azonban Ronaldo és kedvese mégis engedélyt kapott a helyi hatóságoktól, hogy bűnös viszonyukat nyíltan folytathassák az iszlám szülőföldjén. Érdekes, hogy a törvények ilyen rugalmasan felülírhatók. Vajon a pénz beszél elve, esetleg a nem vagyunk mind egyenlőek vagy a modern liberalizmus térnyerése aratott győzelmet a hagyományok felett? Egy népszerű futballista kedvéért rést ütöttek a tradíciók falán?

Nem tudom, nem lett volna-e egyszerűbb, ha inkább ráveszik Ronaldót a nősülésre.

Elvégre közös gyermekeket nevelnek, évek óta összetartoznak, miért nem törvényesítik ezt a kapcsolatot? Ezer papírt elintéztek; a labdarúgó házat bérelt, bejelentkezett az új lakcímére, adóhivatallal konzultált, különböző szerződéseket szignált, utazott ide-oda, orvosi vizsgálaton vett részt, felpróbálta az új mezét, fotózásra ment; pont az a kis ügyintézés nem fért bele, amivel a házasságot megkötötték volna? Ronaldo nem focizhat olyan klubban, nem húzhatja magára az al-Naszr szerelését, nem szaladgálhat fel-alá a füvön anélkül, hogy alá ne írna erről egy szerződést, de egy nővel és gyerekeikkel simán együtt él minden hivatalos elköteleződéstől mentesen?

Mi lenne, ha a következő bajnoki meccsen az ellenőr nem engedné játszani, mert nem volna szabályos az igazolása, és a szövetségtől külön felmentést kapna, mondván, minek az irat, „papír nélkül is összetartozunk”.

Már az iszlám sem a régi? Ők veszik a gladiátort, ők fizetik a zenét, közben pedig elfogadják az alkalmazott rigolyáit? Puszta külsőséggé silányítják a saját törvényeiket?

Persze az is lehet, hogy a gyaurok erkölcsei nem izgatják őket; ezek az európaiak csináljanak, amit akarnak, a végén úgyis mi nevetünk.

Csak aztán nehogy úgy forduljanak a dolgok, hogy az igazhitűek harcos csoportjai – attól tartván, hogy ez az engedmény a nagy romlás kezdete – ragaszkodnak a tanítás betűjéhez, és esetleg megkövezik a bűnös asszonyt.

A képen Cristiano Ronaldo portugál futballcsillagot bemutatják az an-Nászr szaúd-arábiai labdarúgóklub új játékosaként Rijádban 2023. január 3-án. Forrás: MTI/AP/Amr Nabil

Iratkozzon fel hírlevelünkre