Orbán Balázs: Nem Nyugat és Kelet között kell választani

Orbán Balázs tollából a napokban jelent meg egy elemzés a Mandiner oldalán, melyben a következő évtized magyar stratégiáját elemezte. Erre többen is reagáltak, köztük Ungár Péter, az LMP társelnöke és Jeszenszky Géza volt külügyminiszter is. Az ellenzéki kritikára a miniszterelnök politikai igazgatója Facebook-posztban reflektált.

A miniszterelnök politikai igazgatója a Mandinernek azt írta, Magyarországnak nem érdeke, hogy visszaálljon a hidegháború korának blokkokon alapuló nemzetközi rendje, alternatív globalizációs modellre és stratégiára van szükség. Úgy véli, a megoldást az összekapcsolt gazdaságra épülő modell jelenti, vagyis Magyarország a Kelet és a Nyugat közötti békés kereskedelemre építi stratégiáját. Az országra váró legnagyobb kihívás az, hogy kikerüljön a közepes fejlettségű országok köréből és felzárkózzon a fejlett államokhoz, Közép-Európán belül pedig regionális középhatalmi státuszt érjen el. Az elemzésre Ungár Péter hét pontban fejtette ki, hogy mivel ért egyet, illetve többnyire mivel nem. Az LMP társelnöke szerint zöld szempontból a legszomorúbb, hogy Orbán Balázs elemzése kihagyja azt, hogy a geopolitikai játszmák alatt egy természeti világ van.

Az egész geopolitikai fejtegetést a tömbösödésről meg felzárkózási modellekről zárójelbe teszi, hogy egy egyre súlyosbodó klíma- és ökológiai válságban vagyunk, aminek a kezelése és a felkészülés volna az első számú feladat

– fogalmazott Ungár Péter. Jeszenszky Géza volt külügyminiszter az ATV Híradójának úgy nyilatkozott, Magyarország nem képes arra a kitörésre, amelyet a politikai igazgató megfogalmazott, középhatalmi státuszt csak Lengyelország érhet el a régióból. Orbán Balázs így reagált az ellenzéki kritikára Facebook-oldalán:

Nem szabad a külföldről finanszírozott baloldalra bízni az országot, akik – ahogy az írásra adott reakciókból is a napnál világosabban látszik – idegen érdekek mentén akarnák hazánk stratégiáját megalkotni.

A miniszterelnök politikai igazgatója ismételten kifejtette, hogy Magyarország földrajzi fekvése, kulturális önazonossága, történelme mind arra alkalmas, hogy a Nyugat és Kelet közötti béke és az élénk kereskedelem a magyarok hasznára váljon, miközben a blokkosodás, a hidegháborús logika, illetve a kereskedelmi útvonalak felszámolása csak kárt okoz nekünk. Aki ezt nem látja be, az nem magyar szemüvegen keresztül nézi a világot – tette hozzá Orbán Balázs. Arra a kérdésre válaszolva, hogy hova tartozunk, és kinek az oldalán állunk, azt írta:

Magyarország mindig a történelem magyar oldalán áll. Több mint ezeréves ország, amely az európai kontinens és a keresztény civilizáció középpontjában helyezkedik el, a nyugati katonai szövetség és az európai integráció büszke tagja. Nem Nyugat és Kelet között kell választani, hanem azt kell látni, hogy a Kelet számára azért vagyunk érdekesek, mert a Nyugat része vagyunk, a Nyugat számára pedig azért, mert jó keleti kapcsolatokkal rendelkezünk. Közép-Európa és a Kárpát-medence pedig a mi otthonunk és ezért mi, magyarok az itt élő népekkel együtt komoly szerepet akarunk játszani annak jövőjében, békéjében és felvirágoztatásában. Egy erős Magyarország magyar és közép-európai érdek is.

Orbán Balázs szerint vitatkozni lehet és kell is, de aki az általa megfogalmazott céloknak az létjogosultságát tagadja, az bizonyosan nem Magyarországról, hanem valamilyen távoli birodalmi központból kapja a zsoldját.

A címlapkép forrása: MCC

'Fel a tetejéhez' gomb