Ferenc pápa XVI. Benedekről: a hittételek jelentős közvetítője és magyarázója volt

Ferenc pápa a keresztény hittételek jelentős közvetítőjeként és magyarázójaként, a katekézis nagy mestereként jellemezte elődjét, a 95 évesen elhunyt XVI. Benedeket vatikáni általános audienciáján szerdán.

A katolikus egyházfő rámutatott: XVI. Benedek alapos és tiszteletteljes gondolkodása nem saját magára, hanem az egyházra irányult. Mindig azon fáradozott, hogy elkísérjen minket Jézusig – mondta Ferenc pápa az elhunytról. Segítsen hát minket abban, hogy Krisztusban újra felfedezzük a hit örömét és az élet reményét – tette hozzá.
A pápa XVI. Benedek szavaival fordult a jelenlévő német zarándokokhoz:

Aki hisz, sosincs egyedül! Aki Istent az atyjának tudja, annak sok fivére és nővére van

– magyarázta.

Ezekben a napokban különleges módon bizonyosodhatunk meg arról, milyen átfogó a hit szövetsége, amely még a halállal sem ér véget

– húzta alá. Eközben a Szent Péter-bazilikában immár harmadik napja tódulnak a hívek XVI. Benedek ravatalához. Az előző két nap 135 ezren rótták le kegyeletüket az elhunyt előtt. XVI. Benedek, polgári nevén Joseph Ratzinger az óév utolsó napján, 95 éves korában halt meg. Temetése csütörtök reggel 9 óra 30 perckor kezdődik a Szent Péter téren. A szertartást utódja, Ferenc pápa vezeti, amire nem volt még példa a katolikus egyház kétezer éves történelmében. XVI. Benedek 2005-től 2013-as lemondásáig vezette a római katolikus egyházat.

(MTI)

A címlapképen Ferenc pápa (j) meglátogatja XVI. Benedek emeritus pápát az új bíborosok társaságában a Mater Ecclesiae-kolostor kápolnájában 2020. november 28-án, a bíborosavató konzisztórium után.
MTI/EPA/Pool/Gregorio Borgia

Iratkozzon fel hírlevelünkre