A világ legnagyobb székely kapuja készül Sokorópátkán

Hivatalosan is bemutatták a Sokoró-kapu terveit, ami a világ legnagyobb székely kapuja lesz. A tervek szerint a kapu mintegy tíz és fél méter magas, 16 méter széles lesz. A szervezők ötlete alapján a kapu további különlegessége lenne, ha minden vármegye címerét az adott vármegye területén élő fafaragó készítené el, ezzel erősítve az összefogás üzenetét.

A megálmodott építmény azért is különlegességnek számíthat a jövőben, mert ez lesz Magyarország első olyan székelí kapuja, ami alatt közúti forgalom halad át. A kezdeményezést civil összefogásból szeretnék megvalósítani. A székely kapu ötletgazdája, Vajda Péter a Győr-Moson-Sopron megyei hírportálon, a Kisalföldön beszélt arról, hogy a kapu mellett egy parkot is szeretnének létrehozni, ennek érdekében pedig egy háromezer négyzetméteres területet is megvásároltak.

A Sokorói Tájegység Egyesülés elnöke kiemelte, hogy a beruházás harmincmillió forintból fog megvalósulni, melyhez rengeteg felajánlást kaptak. Az anyagiak mellett voltak olyan helyi vállalkozók is, akik alapanyaggal, szaktudással vagy munkával kívánják segíteni a kapu építését. A szükséges faanyagot most rendelik meg, melyet Erdélyből ajánlottak fel. Vajda Péter emellett példaként említette a Pedró Pékséget, ahol minden eladott Székely kenyér után száz forinttal támogatják a kapu megépülését. Böjte Csaba ferences szerzetes pedig a kezdeményezés fővédnökségét vállalta el.

Technikailag is nagy kihívás lesz az elkészítés. A kész kapu körülbelül 11 és fél tonna lesz

– emelte ki Pető Sándor erdélyi fafaragómester. A szervezők továbbra is várják azoknak a fafaragó művészeknek a jelentkezését, akik valamelyik történelmi vármegye területén élnek, és vállalnák a küldött faanyagból az adott vármegye címerének elkészítését. A Sokoró kapuja kezdeményezés fő támogatói között szerepel Pottyondy Ákos pannonhalmi gazdálkodó, Tömböly Tamás, a Magyar Kerékpárosklub Győri Szervezetének vezetője, Balogh László, a Pannonhalmi Tájegység Vállalkozói Egyesülésének alapító elnöke, Szilágyi Zsolt, a Széchenyi István Győri Férfi Klub kincstárnoka, Bassák Attila, Sokorópátka polgármestere és Székely László. Február 18-án még egy jótékonysági gálát is rendeznek, ahol művészeti liciten terveznek adományokat gyűjteni. (A művészi licithez még várják az alkotók felajánlásait.)

Február 19-én Böjte Csaba a győri székesegyházban fog szentmisét tartani, mely alatt az adományládákon keresztül lehet támogatni a székely kapu megépítését.

Az eredeti cikket teljes terjedelmében a Kisalföld oldalán olvashatják. 

Forrás: Kisalföld

A címlapkép forrása: Csapó Balázs/Kisalföld.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre