Betlehem kiállítás a Szent István Bazilikában + Fotók

Idén 29. alkalommal rendezi meg Betlehemi Jászol kiállítását a Magyar Kézművességért Alapítvány. A Szent István Bazilika Lovagtermében felállított kiállítás január 8-ig látogatható.

A Betlehemi Jászol kállítássorozat 1994-ben vette kezdetét hazánkban. Magyarország először 1993-ban kapott meghívást a római 100 Jászol kiállítássorozatra, amelynek mintájára a következő évtől itthon is elindult egy hagyomány. A magyarországi ciszterci rendben az 1940-es években indult egy betlehem-készítő mozgalom, amely összefonódott a Rómából “ellesett” Betlehemi Jászol kiállítással.

A bazilikában kiállított 170 pályamunkát több tagú, népi iparművészekből és néprajzkutatókból, valamint a Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló zsűri választotta ki.

Szegedi Miklósné A világ és az ember című alkotása. Kép: Vasarnap.hu

A Ciszterci Egyházközösséget képviselő egyik zsűritag elmondta, az ítélőbizottság profi, valamint amatőr művészek munkáját egyaránt díjazta. Hozzátette, ez utóbbiban van fontos szerepe a Ciszterci Egyházközség képviselőinek, hiszen ők azok, akik a külső megjelenés mellett a belső tartalmat is értékelni tudják. Ugyanakkor hozzátette, hogy kiemelten fontos a szakmai zsűri véleménye is, hiszen a profi alkotásokat ők tudják igazán jól megítélni. Elmondta, voltak olyan pályamunkák, amelyeket vissza kellett utasítaniuk, mert nem voltak elég igényesek, vagy méltóak a betlehemi jászol szellemiségéhez. Ebből adódóan megjegyezte, hogy igazán színvonalas, igényes munkák kerültek kiállításra.

“Különösen tetszettek nekem az egyedi, ötletes megvalósítások. Volt például egy alkotás, egy fizikacsoport alkotása, amelyen azok a csillagképek voltak láthatók, amelyek Jézus születésekor az égbolton lehettek. Ez szerintem egy nagyon kreatív ötlet nagyon jó kivitelezéssel” – osztotta meg személyes gondolatait.

A fizika szakkör tagjai azokat a csillagképeket mutatták be, amelyeik Jézus születésekor is látszódhattak az égen. Kép: Vasarnap.hu

Emellett kiemelt még egy másik műalkotást, amely társasjáték szerűen jeleníti meg Jézus születését. De persze rengeteg népművészeti műalkotással is találkozhatunk a kiállításon.

Az általános iskolások társasjátékként ábrázolták a születéstörténet egyes részeit. Kép: Vasarnap.hu

A zsűri még novemberben összeült, hogy értékelje az alkotásokat, és kiválassza azokat, amelyek december 16-tól január 8-ig láthatóak lesznek a nagyközönség számára a Szent István Bazilika lovagtermében.

A legszebb alkotások bekerültek az idén is megjelenő háromnyelvű albumba, melynek előszavát Brückner Ákos Előd ciszterci szerzetes írta, aki évek óta tiszteletbeli taja a zsűrinek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre