Trombitás Kristóf: Argentína győzelme nem azért jó, mert a gaz gyarmatosítók orrára koppintottak

Látok egy olyan értelmezést a tegnapi, világbajnoki döntő kapcsán, főleg jobboldaliak körében, amit abszolút jóhiszeműnek tartok, de teljesen hibásnak. Ez pedig a következő: az Argentína-Franciaország összecsapásban azok az argentinok nyertek, akik jobban őrzik hagyományaikat, hiszen – így az elmélkedők -, az nem egy bevándorló csapat, hanem echte argentin, nem össze-vissza identitású, hanem katolikus, nem tombolnak a szurkolóik tetszőleges, argentin városokban, hanem vonulnak, ünnepelnek.

Van ebben igazság? Persze, akad. De maga a problémafelvetés szerintem alapvetően hibás. Hibás, mert végső soron én mindig azon a véleményen leszek, hogy egy bizonyos pontnál jobban eredendően rossz elképzelés belevinni a politikát a fociba. Az aktuálpolitikát bizonyosan hibás és az identitáspolitikát is csak addig érvényes, amíg vélhetően buzdító, felemelő hatása van. Mondanom sem kell, az erőltetett, pontosan aktuálpolitikai meggondolásokból eredő LMBTQ-lobbit erősítő, az idei vb-n is látható, kínos megnyilvánulásokat nem tartom ilyesminek.

Kezdjük azzal, hogy Argentína eredendően egy bevándorlóország. Ha nem az lenne, akkor a nemzeti csapatban indiánokat kéne látnunk. Az, hogy kevésbé vált a népek olvasztótengelyévé, mint mondjuk Brazília, gazdasági és egyéb okokkal magyarázható. És mivel a későbbiekben ők maguk nemigen gyarmatosítottak, így az európaiakon, illetve azokon túl, akiket még az európaiak vittek oda, amikor még maga Argentína gyarmat volt, más nem érkezhetett oda olyan céllal, amilyennel Franciaországba millióan.

Azt, hogy Argentína mennyivel őrzi jobban a hagyományait, mint Franciaország, nem az én tisztem eldönteni.

Tippre egy dél-amerikai államban vélhetőleg valamelyest jobb állapotban lehetnek a konzervatív értékek és a mindennapok szintjén talán jobban érvényesülnek a konzervatív megfontolások, mint Nyugat-Európában, de összességében Dél-Amerika sem a jobboldali gondolatok legmelegebb anyaföldje. Elég csak arra gondolni, hogy a kontinens legnagyobb államában éppen most választottak meg egy szélsőbaloldalit elnöknek és az elmúlt években kisebb-nagyobb ottani államokban is kimondottan, már-már szélsőségesen balosak nyertek.

A franciák jelentős többsége franciáknak tekinti mindazokat, akik a francia válogatottban játszanak, ezért különösebben nekünk sem érdemes felháborodni. Kétségtelen tény, hogy amiként a nyugat-európai társadalmak, úgy a válogatottjaik is jelentős átalakuláson mentek át és helyes is, ha ezt általánosságban mindig kritikával illetjük. Még helyesebb, ha folyamatosan rámutatunk Közép-Európára és elmondjuk, hogy az itt elhelyezkedő országokban a migráció semmilyen hatása nem érhetett célt, mivel mindezt – mindeddig – sikerült megakadályozni.

De a focit egy kicsit őrizzük meg a politika nélkül. Az erőszakos, mindent átpolitizáltság érzete nélkül.

Argentína győzött, megnyerte a világbajnokságot, de ez főleg azért remek, mert a futballtörténelem egyik legzseniálisabb játékosa, Messi, úgy zárhatja le pályafutását, hogy mindent megnyert, amit csak lehetett. Ez volt a korona. És ez benne a legszebb, nem más.

A képen Lionel Messi argentin csapatkapitány felmutatja a FIFA-világkupát, a vb trófeáját, miután csapata 4-2-re győzött a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzés 3-3-as hosszabbítása utáni tizenegyes-párbajban a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án. Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

Iratkozzon fel hírlevelünkre