Rétvári Bence: Szimbolikus és konkrét eredménye is lett a mai pedagógus konzultációnak

Szimbolikus és konkrét eredménye is lett a mai pedagógus konzultációnak – közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Facebook oldalán.

Semmi nem volt tabu, minden kritikus kérdés felmerült

A posztból megtudhatjuk, hogy közel négyszáz gyakorló tanár és iskolaigazgató vett részt a mai személyes köznevelési konzultáción a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Rétvári Bence megjegyezte, hogy ilyen intenzív és közvetlen egyeztetés kormányzat és pedagógusok között még nem volt, mint a mostani sorozat.

Nyáron és ősszel online kérdőíven  konzultáltak a pedagógusokkal, amelyek során 24 ezer és 33 ezer választ kaptak. Számos Köznevelési Kerekasztal ülésen és sztrájkbizottsági ülésen tárgyaltak a pedagógusok szervezeteinek javaslatairól. Ma pedig személyesen, egy egész napon át egymásra figyelve a magyar oktatás ügyéről folytattunk párbeszédet – közölte az államtitkár.

Majd folytatta: Ma bebizonyítottuk, hogy a különböző véleményeket képviselő pedagógusok egymással és a kormányzat képviselőivel is higgadt, nyugodt, kulturált módon tudnak véleményt cserélni. Pedig semmi nem volt tabu, minden kritikus kérdés felmerült: bérek, megbecsültség, pedagógus utánpótlás, tankerületi rendszer, NAT, óraszámok, felmentett tanárok.

Pintér Sándor belügyminiszter a köznevelési konzultáción.

Az egyeztetésen a tiltakozásokat szervező több iskola képviselője is ismertette álláspontját, amelyre a tárca több vezetője is reagált. Minden résztvevő írásban kérdezhetett, melyekre Pintér Sándor belügyminiszter helyben válaszolt.

Az „oktatási mini-parlamentben” egyetértés volt abban, hogy a megemelt tanárbérek mértékét ne csak a pályán eltöltött évek száma, de a pedagógus egyéni teljesítménye is befolyásolja – ismertette a konzultáció mai konkrét eredményét Rétvári Bence.

A legnagyobb pedagógus béremelés valósulhat meg

A miniszterhelyettes arra is kitért a posztjában, hogy béremelésre készülnek. Jelezte, hogy amint az EU nem tartja vissza a Magyarországot megillető forrásokat, a legnagyobb pedagógus béremelés valósulhat meg:

jövőre nem 10, hanem 21, azt követően pedig 10 helyett 25 százalékos béremelést valósíthatunk meg, 2025-ben pedig 29%-ot, ami azt jelenti, hogy 25 hónap alatt 75%-os emeléssel elérhetjük a 777 ezer forintos pedagógus átlagbért.

Hangsúlyosan kérjük a baloldalt, hogy ne akadályozza a pedagógus béremelést, ahogyan tették ezt az utóbbi hónapokban, és ne szavazzanak a béremelés ellen sem itthon, sem Brüsszelben – zárta posztját Rétvári Bence.

Forrás: Rétvári Bence Facebook oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre