Ungváry Zsolt: Amikor az igazat a hazugok igazolják

Ismert az a lélektani jelenség, amikor egy férfi sikertelenül ostromol egy hölgyet és kudarcát azzal próbálja feldolgozni, hogy az illetőt elmondja mindenféle útszélinek, aki össze-vissza osztogatja kegyeit. Holott éppen az történt, hogy nem osztogatta. Egyre jobban megharagszik ezért a nőre, és igyekszik rossz hírét kelteni.

Az Európai Unió hosszú ideje mesterkedik azon, hogy a később csatlakozott (és másodrendűnek tekintett) országok az ő szájuk íze szerint ténykedjenek. Nem röstell ezért képviselők megvásárlásától kezdve különböző zsarolási technikákon át saját szerződéseit is sutba vágva nyomást gyakorolni Közép-Európára. Amikor pedig a magyar kormány nem hajlandó az újabb és újabb, menet közben kialakított szabályokhoz és követelésekhez alkalmazkodni, akkor egyszeriben diktatórikussá és korrupttá nyilvánítják.

A napokban derült ki (talán egyelőre még csak a jéghegy csúcsaként), hogy számos európai parlamenti képviselő (köztük az egyik alelnök) azért írt kedvező jelentéseket a katari munkajogi helyzetről (nem mindig híven a valósághoz), mert ezért szó szerint bőröndnyi pénzt kapott.

S míg egyik kezével átvette a bőröndöt, másikkal aláírta azt az elmarasztaló jelentést, amely viszont Orbán Viktort nevezte korruptnak. Bezzeg, ha a magyar miniszterelnök szó nélkül elfogadná a népének felelős vezető számára vállalhatatlan elvárásokat, feláldozná hazája érdekeit (mint tették ezt annak idején Gyurcsányék, szolgaian követve minden instrukciót), akkor mindjárt nem lenne olyan rossz fiú. Kiderült, hogy ha egy ország vagy egy kormányzat azt szeretné, hogy az EP szépeket írjon róla, és különösen ne tekintse korruptnak, akkor jól meg kell kennie az európai képviselőket. Ez utólag is felmenti Orbán Viktort és kabinetjét a korrupciós vádak alól, mert róla aztán elég csúnyákat írtak, egész konkrétan lekorruptozták a korruptok. Pont olyan szánalmas, mint amikor Nagy Imrét a hazaárulók (Kádár Apró Dögei) hazaárulás vádjával végezték ki.

Nem tudom, fogja-e még osztani az észt az Európai Parlament – valószínűleg fogja, mert nem jellemző rá a magába szállás –, de még annyi hitele sem lesz, mint eddig.

Előttünk persze a nyugati igazságosztás már akkor eljátszotta minden tekintélyét, amikor 2006-ban, a nyilvánvalóan hazug, csaló, a jogállamiságot felfüggesztő, időlegesen rendőrállammá alakuló Gyurcsány kabinettel szemben nem érezte a fellépés szükségességét, szemben a 2010 óta ok nélkül folyó eljárásokkal. De említhetnénk a négyes metró – később az OLAF által is igazolt – korrupció-gyanús ügyeit vagy az ellenzéki Cseh Katalinhoz és családi cégeikhez furcsán vándorló pénzeket.

A baloldal nem csak nemzetközi szinten hozza saját tevékenységével a miniszterelnökünk számára a felmentéseket és igazolásokat, hanem idehaza is.

Bizonyára sokan látták-hallották a telex.hu sztoriját, amikor is az izgága száguldó riporterük a hajnali miséről távozó Orbán Viktort támadta le egy mikrofonnal és sok hülye kérdéssel. A kormányfő meglepő visszafogottsággal reagált, megalkotva az idei ádvent talán legerősebb szállóigéjét („Ember, most jövök ki a templomból!”), de számomra nem is ez a legérdekesebb tanulság az esetből. Egy jelentéktelenségében erőszakos kis baloldali újságírónak köszönhetjük azt az információt, hogy Orbán Viktor nem népszerűséghajhászásból, nem divatból vagy szavazatokért, hanem belső igényből és meggyőződésből jár roratéra. Nem a „propagandisták” számoltak be róla (hiába keresgélnénk ugyanis az effajta reklámanyagokat a jobboldali médiában fotókkal, riportokkal: „Orbánnak nem csak máz a kereszténység”, „Ma reggel is misével kezdte a napot a kormányfő…”), hanem a balosok szállították a bizonyítékot. A miniszterelnök személyéhez érdekes adalék, hogy eddig csendben, felhajtás és kivagyiság nélkül vett részt a miséken, mert fontosnak tartotta. Köszönjük az információt.

Érdemes összevetni azzal, amikor a főpolgármester a szolgálati autóból átszáll a biciklire, hogy a fotósok gyűrűjében tekerjen pár száz métert.

Javaslom a telex-nek, hogy legközelebb a karácsonyfa alatt keresse meg Orbánt a kérdéseivel, hátha megtudjuk, hogy megünnepli-e a Szentestét vagy az unokája születésnapján, hogy lássuk, törődik-e rendesen a családdal.

A címlapképen Orbán Viktor kormányfő érkezik a közmédia óbudai székházához, ahol interjút adott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában 2022. november 18-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre