Két ukrán művész lőszeres dobozokra fest szentképeket

III. Károly angol király nemrég különleges ajándékot kapott Ukrajnától. Az uralkodó a londoni ukrán katolikus templomot látogatta meg, ahol egy lőszeres dobozra festett szentképet kapott ajándékba.

Az angol király egy londoni ukrán menekült központ megnyitóján vett részt. Kenneth Nowakowski püspök, a Szent Család helytartóság püspöke egy Istenanya ikont ajándékozott neki. A képet egy ukrán házaspár, Oleksandr Klymenko és Sofia Atlantova készítette, akik lőszeres dobozokra festenek szentképeket. A kezdeményezés mottója „Vegyél egy ikont és ments meg egy életet”.

„Remélem, (az ikonnak köszönhetően) a királynak még többször eszébe jut Ukrajna. Ez nem csak egy ikon, hanem az országunk története is benne van. A szentképfestő projekttel szerettük volna mindenkinek megmutatni, hogy nálunk igazi háború van. Amikor látod a tévében, vagy olvasod a híreket az interneten, nem fogod fel, hogy ez valóban megtörténik. De ha látsz egy igazi lőszeres fadobozt, amiben valóban muníció volt, amit felhasználtak, ez egy teljesen más képet ad” – mondta Atlantova, az egyik alkotó.

III. Károly király ikonképet kap Kenneth Nowakowski püspöktől. (Forrás: Aleteia, Marcin Mazur)

Az ikonok ára 2000 és 4500 dollár között mozog (800 ezer és 1 milló 800 ezer forint között). A befolyó összegből a pár a Pirogov Első Önkéntes Mobil Kórházat (PFVMH) támogatja, amely a háborús zónákban nyújt elsősegélyt a sebesült katonáknak és civileknek.  

Korábban Ferenc pápát is megajándékozták egy ilyen ikonnal, amely Szent Pétert ábrázolta.

A párnak még évekkel a háború előtt jött az ötlet, hogy a gyilkosságot és halált szimbolizáló lőszeres dobozokra életet és megváltást jelképező szentképeket fessenek. Klymenko egy önkéntes katonai bázist látogatott meg, amikor feltűnt neki, hogy az AK-47-es töltényeit tároló dobozok úgy néznek ki, mint a táblák, amelyekre ikonokat szoktak festeni.

Hazavitt egyet, és festett rá egy szentképet. Azóta pedig számtalan ikont megfestettek már.

Atlantova az Aleteia-nak elmondta, hogy a háború közepette nekik nem kell tartaniuk az alapanyag-hiánytól.

Az Istenanya ikon, amelyet III. Károly királnyak adományoztak. Kép forrása: Aleteia, Marcin Mazur

„Sajnos nem nehéz muníciós dobozokat szerezni” – mondta. „Mindig megkérjük az orvosokat és az önkénteseket, hogy ha a frontra mennek, visszafelé hozzanak nekünk dobozokat. Mivel odafelé mindig megpakolt kocsikkal mennek, visszafelé bőven van hely. Ezeknek a képeknek ők is ugyanolyan alkotói, mint mi vagyunk” – tette hozzá.

Egy 2020-es interjúban Klymenko arról beszélt a Reutersnek, hogyan jött az ötlet, hogy egy gyilkos eszközből keresztény szimbólumokat készítsenek.

„A lőszeres dobozokat – akárcsak a koporsókat – a föld alatt tárolják. Amikor kinyitják, kiszabadul belőle a halál és mindent elpusztít maga körül. Mi valami egészen mást csinálunk vele. A kiszabaduló erőszakot átváltoztatjuk és a festményekkel életet adunk a halállal teli dobozoknak”.

A képek eladásával pedig életeket mentenek meg. Az ikonok árából eddig 5472 sebesültet gyógyított meg a  PFVMH – katonákat és civileket egyaránt.

A címlapképen az ukrán házaspár lőszeres dobozokra festett szentképei láthatók kiállítva a PFVMH kórházban. A kép forrása: Aleteia, PFVMH

Iratkozzon fel hírlevelünkre