Fülöp Attila: Magyarország gondoskodik a nemzetiségekről

Magyarország gondoskodik a nemzetiségekről, segíti és támogatja őket, ez pedig elsősorban olyan intézményrendszert jelent, amely biztosítja a nemzetiségi nyelv és kultúra megmaradását – mondta a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a Roma Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjprogram oklevélátadó ünnepségén.

Fülöp Attila közölte, 26 középiskolás kap két évre szóló, havi harmincezer forintos ösztöndíjat, amely segíti őket az érettségi megszerzésében, és az egyetemre való bejutásban. A támogatás a jó tanulmányi eredmények megtartása mellett azt is feladatul adja a fiataloknak, hogy legyenek kovászai a saját nemzetiségi közösségüknek, éljék meg nemzetiségi mivoltukat – hangsúlyozta az államtitkár. Fülöp Attila az ösztöndíjasokat méltatva azt mondta, hogy jelentkezéseikből olyan határozottság és céltudatosság sugárzik, ami nem mindig van így ebben az életkorban. Az államtitkár szólt a Belügyminisztérium másik ösztöndíjrendszeréről, az Útravaló pályázatról, amely majdnem tízezer hátrányos helyzetű fiatalnak ad segítséget szakma, érettségi vagy diploma megszerzéséhez.

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, a cigány kultúra nem a szegénység, hanem az értékek, a sokszínűség, a szorgalom és a kitartás kultúrája, az ösztöndíjasok tehetsége és szorgalma is ezt bizonyítja. A pályázat nyertesei példaképekké válhatnak nemcsak a tanulmányi eredményeikkel, hanem az életmódjukkal, az életvitelükkel is, és belőlük nőhet ki majd a leendő roma elit – tette hozzá a kormánybiztos. Sztojka Attila azt hangoztatta, a fiatalok azt is bizonyítják, hogy a nemzetiségi oktatás – a kritikák ellenére – egyértelműen minőségi oktatást jelent. Egy ország akkor tud az esélyek országává válni, ha a tehetségnek és a szorgalomnak teret ad, ez pedig úgy lehetséges, ha az anyagi nehézségek senkinek sem állják útját – mutatott rá a kormánybiztos. A Roma Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjra roma nemzetiségi középiskolába járó, legalább 4-es tanulmányi átlagot elérő tanulók jelentkezhetnek.

(MTI)

A címlapképen Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelõs államtitkára (hátul középen), valamint Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelõs kormánybiztos és Radomszki Lászlóné, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelõs helyettes államtitkára (középen) a díjazottakkal a Roma Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjprogram oklevélátadó ünnepségén a Belügyminisztériumban 2022. december 14-én.
 Forrás: MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre