Rendkívüli kormányinfó a brüsszeli pénzekről

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Navracsics Tibor uniós forrásokért, valamint területfejlesztésért felelős miniszter kedden délelőtt fél 10-től rendkívüli kormányinfót tartott a Magyarországnak kifizetendő uniós pénzekről szóló hétfő esti döntések eredményeiről.

Az Index beszámolt róla, hogy az EU-hoz akkreditált nagykövetek hétfő este elvi egyezségre jutottak több fontos kérdésben is Jóváhagyták  az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot, a 15 százalékos globális minimumadót. Továbbá az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó magyar helyreállítási tervet, valamint a jogállamisági eljárás lezárására vonatkozó javaslatot is.

A kedd reggeli kormányinfón Gulyás Gergely és Navracsics Tibor ezen döntések részleteiről számoltak be.

Magyarország megállapodott az uniós pénzek folyósításáról

Navracsics Tibor elmondta, napokon belül aláírhatják a megállapodást a Magyarországnak folyósított uniós pénzekről. A miniszter szerint a kormánynak sikerült elérni minden augusztusban kitűzött célt. 

A tegnapi megállapodás lehetővé teszi a Tanács jóváhagyását, és azt is, hogy a kohéziós pénzekről aláírják a megállapodást és a Bizottság gyorsított eljárásban jóváhagyja az operatív programokat. Ez azt is jelenti, hogy Magyarország hozzáférhet az uniós forrásokhoz – Írja az Index.

Navracsics Tibor azt is elmondta, bízik benne, hogy az unió nem támaszt további elvárárásokat Magyarország felé.

A miniszter szerint a magyar kormány nyitottan, higgadtan állt a tárgyalásokhoz, míg az  Európai Parlamentben kezdettől fogva hisztérikusak voltak.

Ha megérkezik a pénz, tárgyalni lehet a pedagógusok béremeléséről is 

Gulyás Gergely elmondta, amint Magyarország megkapja az uniós pénzeket, a pedagógusok béremelése is napirendi pontra kerülhet. Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy a baloldal azon munkálkodik, hogy ezek a pénzek ne érkezzenek meg és a pedgógusok és az egészségügyi dolgozók en kaphassanak több fizetést. 

A tolvaj kiáltott pandúrt

Az eddigi pénzvisszatartásokkal kapcsolatban Navracsics Tibor elmondta: abban önmagában nem lát problémát, ha az EU védeni akarja a saját pénzügyi érdekeit. Azt viszont aggályosnak nevezte, ha egy jogi folyamatba politikai szempontok kerülnek. Szerinte azért is problematikus, ha a jogi eszközök helyét politikai szempontok kezdik átvenni, mert a Bizottság rögzített szerepe az, hogy nem válhat politikai testületté, nem mondhat politikai ítéletet tagállamokkal szemben.

Gulyás Gergely a magyarországi forrásfelhasználásokat érő brüsszeli kritikával kapcsolatban azt mondta: szerint jól látjuk, hogy a tolvaj kiáltott pandúrt. A megjegyzéssel arra a friss korrupciós botrányra utalt, amelynek következtében több baloldali politikust, köztük az Európai Parlament alelnökét, Eva Kailit is letartóztatták korrupció gyanújával.

A miniszter hozzátette: tekintsük a Jóisten humorérzékének, hogy most került nyilvánosságra ez az ügy.
Februárban tárgyal a parlament a finn és svéd NATO-csatlakozásról

Gulyás Gergely elmondta, február 20-án kerül napirendi pontra a két skandináv ország NATO-csatlakozásának kérdése. A miniszter szerint ez a téma „nem szokott zavaróan sokáig tartani”, a kormánypártok támogatni fogják a NATO-bővítést.

Forrás: Index

A címlapképen Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezetõ miniszter (b) és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten 2022. december 13-án. Forrás: MTI/Illyés Tibor

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre