Őrizetbe vették az EP görög alelnökét

Korrupció és pénzmosás gyanújával vették őrizetbe Eva Kailit, az Európai Parlament (EP) egyik alelnökét, miután a belga rendőrség nyomozást indított az ügyben, hogy Katar állítólag lobbitevékenységet folytatott az EP-ben – idézi a Magyar Nemzet cikkében a Politico brüsszeli hírportált.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége nevű európai parlamenti pártcsalád azonnali hatállyal felfüggesztette a görög politikust. Csakúgy, mint a görögországi baloldali Paszok nevű párt is, amelynek Eva Kaili a tagja volt. A Le Soir és a Knack belga lapok szerint a Kaili mellett őrizetbe vett személyek között volt Luca Visentini, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkára is.

A brüsszeli rendőrség pénteken 16 helyen razziázott és összesen négy embert állított elő.

A belga szövetségi ügyészség értesülései szerint a nyomozók már hónapok óta gyanítják, hogy „egy Öböl-állam befolyásolja az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit”, különösen az intézmény vezetőit célozva, jelentős mennyiségű pénzzel és értékes ajándékokkal. A rendőrség a mostani razzia során mintegy 600 ezer eurónyi készpénzt foglalt le, valamint mobiltelefonokat és számítógépeket – írja a Mandiner.

A razziák botrányt váltottak ki az Európai Parlamentben, főleg azok után, hogy a szocialisták és demokraták képviselőcsoportja különösen engedékeny álláspontot képviselt Katarral szemben a labdarúgó-világbajnokság előtt. 

Kaili, a parlament 14 alelnökének egyike, nemrégiben Katart élenjárónak nevezte a munkajogok terén,

miután találkozott az ország munkaügyi miniszterével, annak ellenére, hogy nemzetközi szinten komoly aggodalmak merültek fel a stadionépítési munkálatok körülményeivel kapcsolatban – számol be a Magyar Nemzet.

Kép: Facebook/ Eva Kaili

Iratkozzon fel hírlevelünkre