Rétvári Bence: Magyarország hitelezője az EU-nak, mert az unió nem fizeti ki a külső határ védelmét – VIDEÓ

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Vácon a váci polgári est keretében a rendezvény házigazdájával Rétvári Bencével a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárával az orosz-ukrán háború eddigi alakulásáról annak globális hatásairól beszélgetett.

Az elhúzódó orosz-ukrán háború miatt tovább nő a Magyarországot is érő migrációs nyomás

Az elhúzódó orosz-ukrán háború miatt tovább nő a Magyarországot is érő migrációs nyomás, Nógrádi György szerint, hogy mikor érhet véget a háború attól függ, lesz-e orosz-amerikai megállapodás. Nógrádi György kérdésünkre azt is mondta, hogy Magyarország déli határát védenünk kell. Míg a biztonságpolitikai szakértő szerint Romániát elkerülik, addig Magyarországon idén meghaladta a 235 ezret az illegális határátlépések száma.

Az illegális migráció összköltsége már 650 milliárd forint

Rétvári Bence úgy reagált, hogy idén megduplázódott a tavalyi évhez képest az illegális határátlépők száma, ez pedig a hazai börtönökben is többletköltséget okoz.

“De, ha az illegális migráció összköltségét nézem, az már 650 milliárd forint, több mint másfél milliárd euró, melyhez az Európai Unió két százalék mértékben sem járult hozzá”

– fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, hogy jelen pillanatban

Magyarország hitelezője az Európai Uniónak.

“Mi közösen védjük a határt, néhány ország besegít, hiszen Ausztriából, vagy Csehországból érkeznek rendőrök a magyar határ közös védelmére, de ezeket a költségeket elsöprő többségében Magyarország állja, és az Unió nem fizeti ki a külső határ védelmét, márpedig az illegális migráció megállítása a külső határok védelme nélkül nem lehetséges” – fűzte hozzá a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Riporter: Gerzsenyi-Raczkó Tímea
Operatőr: Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre