A második világháború borzalmaihoz hasonlította az ukránok szenvedését Ferenc pápa

Az egyházfő számos alkalommal felajánlotta, hogy a Vatikán közvetítő szerepet vállalna a háborúzó felek között.

A második világháború borzalmaihoz hasonlította az ukránok Oroszország indította háború miatti szenvedéseit szerdai audienciáján a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa a Vatikánban jelen lévő lengyel zarándokokhoz szólva felidézte a náci Németország második világháborús Reinhard-hadműveletét, amelyről a Lublini Katolikus Egyetem szervezésében tartottak nemrég évfordulós megemlékezést. Ez a titkos hadművelet zsidók megsemmisítését célozta Lengyelország azon elfoglalt területén, melynek egy része ma már Ukrajnához tartozik. A pápa a hadműveletre utalva azt mondta, ennek a borzalmas eseménynek még az emléke is felkeltheti az emberek békevágyát, és cselekvésre ösztönzi őket, majd a leírt szövegétől eltérve hozzátette: a történelem ismétli önmagát, hiszen látjuk, mi történik ma Ukrajnában. A háború februári kezdete óta Ferenc pápa egyre erőteljesebben ítéli el az Ukrajnát ért átfogó orosz támadást: novemberben azt mondta, mártíromságot szenvednek az ukránok, és a mostani helyzetet az 1930-as években hozott sztálini döntés miatt kialakult ukrán éhínséghez hasonlította. Szintén novemberben, az Amerikai Jezsuita Magazinnak adott interjújában a pápa azt mondta, talán azok a legkegyetlenebbek Ukrajnában, akik Oroszországból érkeztek ugyan, de nem az orosz, hanem például a csecsen vagy a burját hagyományt képviselik; és persze egyértelmű, hogy valójában nem ők, hanem az orosz állam a támadó fél.

Ferenc pápa azt is számos alkalommal felajánlotta, hogy a Vatikán közvetítő szerepet vállalna a háborúzó felek között, de oroszellenes kijelentései miatt ennek egyre kisebb a realitása. Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov érthetetlennek és nem kereszténynek nevezte Ferenc pápa szavait. Oroszország különleges katonai hadműveletnek nevezi az Ukrajna ellen indított támadását, melynek szóhasználatuk szerinti célja az ország náciktól való mentesítése és a veszélyes nacionalistáktól való megtisztítása. Ukrajna és szövetségesei viszont azzal vádolják Moszkvát, hogy egy ki nem provokált háborúban akar területeket szerezni Nyugat-barát szomszédjától.

(MTI)

A címlapképen Ferenc pápa újságírókhoz beszél a Rómába tartó repülőgép fedélzetén 2022. november 6-án, négynapos bahreini látogatása végén. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Pool/Maurizio Brambatti

Iratkozzon fel hírlevelünkre