Mit él át a magzat élete első kilenc hónapjában?

„A helyzet az, hogy az első pillanattól ember vagyok. Úgy, mint te, Anya, mint te, kedves Olvasóm, mint minden felnőtt és gyerek, kortól, nemtől, lakóhelytől és egészségi állapottól függetlenül”.

Badacsonyiné Solt Éva egyszerű, közérthető nyelvezettel, szerethető stílusban mutatja be a várandósság kilenc hónapját a magzat szemszögéből. A rövid, naplószerűen megírt könyv kettős célt szolgál: egyrészt segít megértenünk, mi történik a megtermékenyített petesejttel a fogantatás pillanatától kezdődően. Másrészt stílusával és azzal, hogy a magzatot már a fogantatás pillanatától személyként mutatja be, rávilágít a tényre: már a kezdetektől fogva egy különálló, független entitásról, emberről beszélünk.

És persze olyan információkat tudunk meg a magzat egyes életszakaszairól, amiket talán nem is gondoltunk volna. Például biztosan sokan nem is tudtuk, hogy az embrióról már az első héten kiderül, hogy milyen nemű lesz, milyen színű lesz a szeme, a haja, illetve milyen genetikai állományt örököl a szüleitől. Hathetes korában már dobog a szíve.

Kilenc hetesen pedig hivatalosan is belép a magzati korba, amikor a felnőtt emberekhez képest a szervezeti struktúrája 90 százalékban készen van.

Főhősünk egy barna szemű, barna hajú, hízásra hajlamos kislány, aki hamar kiderül, nincs egyedül: mindenben számíthat ikertestvérére, Danira. Míg hősünk elsősorban saját magzati fejlődésével foglalkozik, Dani igyekszik minél több információt gyűjteni a külvilágról, amelynek egyszer ők is részesei lesznek.

A könyv azon kívül, hogy elgondolkodtató és megindító, tudományosan megalapozott tényeket is tartalmaz. Ezt bizonyítja, hogy a kiadványt Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász is jó szívvel ajánlja mindenkinek, aki gyermeket vár, tervez, vagy éppen nem tervezett, de a Jóisten mégis megáldotta vele.

„Az író célja, hogy a természet ajándékaként fogant kis életre mindenki örömmel mondjon igent” – írja az orvos.

A bevezető idézet részlet Badacsonyiné Solt Éva Magzatnaplóm című könyvéből. A kiadvány a hitvallo.hu oldalon vásárolható meg.

Címlapkép: Badacsonyiné Solt Éva Magzatnaplóm című könyve (Vasarnap.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre