„A külhoni magyarok és az üldözött keresztények is számíthatnak a kormány támogatására”

A külhoni magyarok és a világ üldözött keresztény közösségei egyaránt számíthatnak a továbbiakban is a kormány támogatására – szögezte le a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Genfben az ENSZ Kisebbségi Fórumon.

A tárcavezető felszólalásában hangsúlyozta, hogy Magyarország felelősséget érez a nemzeti és vallási kisebbségek iránt, már csak azért is, mert hazánk több mint ezeréves keresztény államisággal rendelkezik, illetve magyarok milliói élnek az ország határain kívül.

Kiemelte, hogy az anyanyelv szabad használata a magyar kormány álláspontja szerint a legalapvetőbb jogok közé tartozik, s ennek biztosítása minden államnak kötelessége, ez alól nincs mentség.

Sajnos azonban nem minden, Magyarországgal szomszédos állam osztja ezt a megközelítést, miközben Szerbiában ezzel szemben példaértékű a kisebbségi jogok érvényesülése – mutatott rá.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy napjainkban a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, számos térségben fenyegetve vannak ezek a közösségek, különösképpen a terrorszervezetek által.

A kormány ezért indította el a Hungary Helps programot, amelynek keretében már körülbelül 80 millió dollárt fordítottak egymillió ember támogatására világszerte, lehetővé téve az érintettek helyben maradását vagy hazatérését

– közölte. Végezetül leszögezte: a külhoni magyarok és a világ üldözött keresztény közösségei egyaránt számíthatnak a továbbiakban is a kormány támogatására.

(MTI)

A címlapkép forrása: Facebook/Szijjártó Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre