Novák Katalin: „Nem csak túlélni kell – élni kell”

Legyen béke! Legyen békés jövő a magyaroknak is Kárpátalján! – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök a beregszászi járási Csepében, ahol vasárnap ünnepélyesen átadták a Tulipán Tanoda épületét, ahol a gyerekek ápolhatják a népi hagyományokat, népzenei és néptáncoktatásban részesülhetnek.

Novák Katalin kifejtette, hogy „azért kell ez a hely, hogy megtanulják a legkisebbek is közös kultúránknak a kincseit, hogy aztán ők is tovább tudják majd adni a gyerekeiknek”. A köztársasági elnök aláhúzta, hogy az Ukrajnában dúló háború ellenére, amikor az intézmények általában bezárnak, Kárpátalján ennek az ellenkezője történik.

A kárpátaljai magyarok tudják, mit jelent túlélni, mit jelent küzdeni, de „nem csak túlélni kell – élni kell” – mondta Novák Katalin. „Ez az intézmény a bizonyítéka annak, hogy van, hogy lesz magyar jövő itt, Kárpátalján is” – fogalmazott az államfő, hozzáfűzve, hogy ehhez most és a jövőben is számíthatnak Magyarország támogatására az ott élők.

Novák Katalin arról biztosította a jelenlévőket, hogy

„együtt vagyunk és együtt leszünk, legyen bármilyen nehéz is az élet Kárpátalján, legyen bármilyen nehéz, kihívásokkal teli magyarnak lenni”.

A köztársasági elnök elmondta, hogy az emberek Magyarországon és az országhatárokon túl is összefogtak, ennek révén pedig már több mint egymilliárd forinttal támogatták a Híd Kárpátaljáért programot. A magyar állami támogatások a jövőben is megmaradnak – közölte.

Novák Katalin hangsúlyozta: mai látogatásán nem csak magát képviseli, de azt a tizenötmillió magyart is, aki gondol a kárpátaljai testvéreire. Végezetül azt kívánta a jelenlévő gyerekeknek, hogy töltsék meg élettel a tanodát.

Csepe a negyedik település Kárpátalján ahol Tulipán Tanoda nyílt, ezen kívül számos szórványtelepülésen működnek kihelyezett szakkörök.

Novák Katalin köztársasági elnök a nap folyamán megbeszéléseket folytatott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőségével, valamint a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete képviselőivel.

Az államfő programja zárásaként Beregszász főterén meggyújtotta az első adventi gyertyát. Előtte elmondta, hogy édesanyaként Advent első vasárnapján talán otthon lenne a helye, de most a magyarság nagy családjában van otthon. A kijevi meghívásnak eleget téve, ezt egyfajta üzenetként értékelte, hogy hazaúton látogasson el Kárpátaljára.

A sötétbe borult utcákon az a kis fény, amit most közösen gyújtunk meg és egyre erősödik az adventi várakozásban, juttasson el bennünket a békéhez – üzente Novák Katalin.

(MTI)

A címlapképen Novák Katalin köztársasági elnök gyertyát gyújt a görögkatolikus adventi koszorún a Tulipán Tanoda magyar népművészeti iskola avatásán Csepén 2022. november 27-én. MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre