„A béke mindig az emberi kapcsolatokban valósul meg”

A Keresztény–Zsidó Tanács a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottságának közreműködésével tartott konferenciát november 24-én A háború és a béke a Bibliában címmel. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a konferencia témáiról fejtette ki véleményét a Magyar Kurírnak, különös tekintettel a szomszédunkban zajló pusztító háborúra.

A zsidók és keresztények kapcsolatáról elmondta, szerinte a két hit ugyanazon a Szentíráson alapul: a héber Biblia, amit mi, keresztények Ószövetségnek nevezünk mindkét vallás hívei szerint a Teremtő Istenről tanúskodik. Hozzátette, sok történelmi tehertétel nehezíti a zsidó és keresztény közösségek testvéri kapcsolatának ápolását, és ezekről nyíltan kell beszélnünk. A zsidóságra vonatkozó bántó és sértő kijelentések az Egyház képviselői sokszor leírtak olyan tarthatatlan és vállalhatatlan mondatokat, amelyek nagymértékben hozzájárultak az antiszemitizmus kialakulásához.

Áttételesen ez hatott magyarországi történelmünkre is, hiszen a gyűlöletkeltés vagy például a zsidó nép kollektív felelősségre vonása Jézus haláláért áttételesen hozzájárult a Soá borzalmaihoz is, amely során sok ezer magyar zsidó honfitársunk vált jogfosztás, üldöztetés és tömeggyilkosság áldozatává. Ez soha többé nem ismétlődhet meg!

– hívta fel a figyelmet Fabiny Tamás. Kiemelte, a béke fontos és gazdag bibliai fogalom, mely túlmutat az háborúskodás hiányán.

Mindebből az is következik, hogy a keresztény tanítás elutasítja a háborút és az erőszak minden formáját. A béke nem valamilyen elvont koncepció vagy politikai szlogen – a szocializmus idején sokan éltek vissza ezzel –, hanem nagyon konkrét dolog: az az állapot, amikor nincs legitimitása annak, hogy az egyik ember a másik embernek fizikai sérülést, szenvedést okozzon, vagy kioltsa az életét. A keresztény embernek radikálisan el kell utasítania a háború minden formáját, s a béke megőrzését és helyreállítását kell szolgálnia

– emelte ki, majd Jézus hegyi beszédéből idézett: „Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek” (Mt 5,9). A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke szerint az igazságosság és a béke összekapcsolása kulcsfontosságú kérdés. 

A béke csak akkor valóságos és fenntartható, ha igazságosságon alapul. A béke ugyanis nem válhat az igazságtalanság, a jogtiprás vagy az erőszaktétel igazolásának eszközévé. Ezért fontos, hogy amikor – akár az orosz-ukrán háborúval kapcsolatosan, vagy más konfliktusok esetében – a béke mellett kötelezzük el magunkat, akkor ez az igazságos béke melletti elköteleződés kell, hogy legyen. Mindez a krisztusi szeretet-parancsból következik: az igazságosság érvényesítése végül is a szeretet gyakorlását jelenti

– fogalmazott, majd a Magyar Kurír azon kérdésére, hogy mi lehet annak az oka, hogy egyes politikai vezetők a konfliktusok egyik lehetséges megoldásának a háborút tartják a püspök azt mondta, a teológia szerint az erőszak mint megoldás abból következik, hogy az ember nem él többé szeretet-kapcsolatban az Istennel. Fabiny Tamás felidézte Káin és Ábel történetét, és hozzátette, nem lepődik meg azon hogy ma is vannak emberek, döntési helyzetben is, akik az erőszak, a háború útját választják. A szomszédunkban dúló háborúról elmondta, a lehető legnagyobb aggodalommal követi az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni agresszióját.

Nem szeretném, ha gyermekeinknek, unokáinknak egy, a mostaninál élhetetlenebb, veszélyesebb és embertelenebb világban kellene élniük. Ennek megakadályozása érdekében a világ vezetőinek most kell cselekedniük

– figyelmeztetett, majd kifejezte nemtetszését az atomfegyverekkel kapcsolatban, mely szerinte olyan vörös vonal, amit senki, soha, semmilyen formában nem léphet át, mert az az emberiség és a bolygó élővilágának a létét fenyegeti.

Ilyenkor csak az ősi imádság szavai törnek fel az emberből: „Kyrie eleison! – Uram, irgalmazz!”

– mondta a püspök. Kiemelte, különösen a szívén viseli a kárpátaljai magyar közösségek sorsát, és reménykedünk abban, hogy a háború mielőbbi befejeződésével javulnak majd a szülőföldön való megmaradásuk feltételei. Szerinte a keresztény ember elsősorban a saját környezetében, a rábízott felelősségi körben tehet a békéért.

A béke mindig az emberi kapcsolatokban valósul meg. Ha személyes életünkben nem az erőszak útját, hanem a másik ember tiszteletét, méltóságának megőrzését választjuk, már tettünk a békéért. És nem feledkezhetünk meg az imádságról sem. Az ukrajnai háború és a világban zajló más fegyveres konfliktusok befejezéséért és az igazságos békéért való imádságra hívom minden keresztény és zsidó testvéremet

– mondta az interjúban Fabiny Tamás.

Az interjút teljes terjedelmében a Magyar Kurír oldalán olvashatják.

Forrás: Magyar Kurír

A címlapképen Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke köszöntõt mond a Közgyûlésen a püspökszentelõ istentiszteleten pünkösdhétfõn a nagykõrösi református templomban 2021. május 24-én. Forrás:  MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre