Milyen sálat viselhet a miniszterelnök?

Milyen sálat viselhet a magyar miniszterelnök? Kötöttet, műagyagot, csipkéset? Netán rajta lehet a történelmi Magyarország képmása is?

Nagy vihart kavart Orbán Viktornak a Magyarország–Görögország barátságos labdarúgó mérkőzésen viselt sálja. A magyar miniszterelnök Dzsudzsák Balázstól a nyakában egy olyan sállal búcsúzott, amelyen a történelmi Magyarország térképe volt látható. A mérkőzés másnapján szinte minden szomszéd állam bírálta és elítélte Orbán Viktor viseletét, mondván, hogy az azon szereplő ábra területi integritásuk ellen irányul.

Közhely, de igaz, hogy Magyarország olyan ország, amelynek minden széle saját magával határos. Bármerre is hagynánk el a magyar határt, nemzettestünkbe és ott élő magyarokba botlanánk. Akik nem ilyen országban élnek, nem is érthetik, hogy mit jelent a történelmi Magyarország körvonala. Egy olyan jelkép, amely több, mint száz éve benne él minden magyar szívében.

Orbán Viktor és Dzsuzsák Balázs a Magyarország-Görögország mérkőzés után (Forrás: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala)

Ez a kifogásolt sziluett a nemzeti összetartozás szimbóluma, egy jelkép, amelyet nem ideológiai logógyártók, propagandamunkások, hanem nagy királyok keze nyoma alakított ki. Ezt a múltat nem kell szégyellni és nincs is oka eltakarni még a magyar miniszterelnöknek sem.

Miért van a szurkolói sálon a történelmi Magyarország térképe?

Mert a magyar labdarúgó válogatott nem egy országért, hanem az egész nemzetért küzd. A magyarságért, akik közül több millióan élnek a jelenlegi országhatáron kívül. A történelmi Magyarország a szétszakított nemzettestek összességének, egységének legfőbb szimbóluma. Rész helyett egész.

Nekünk ezt jelenti ez a sál, a határon kívül azonban a fenyegetettség érzetét és az utódállamok rémálmát, de egyben lelkiismeretük egy szeletét is. Egy olyan belső érzést, amelyet a szomszéd államok már egy évszázada igyekeznek elfedni. Ők is tudják: száz éve túlnyerték magukat és gyakorta a magyar családok megalázásával, sárba taposásával, állampolgárságuk megvonásával jutottak el oda ahova, hogy most a politika bársony szőnyegén dölyfösködve kioktassák a magyar miniszterelnököt.

Az egykori magyar föld birtokosai megfeledkeztek arról, hogy kitől nyerték örökségüket. El akarják tüntetni mindazt, ami emlékezteti őket erre a történelmi igazságtalanságra. Magyarország ezeréves határa nem feledni való tündérmese, hanem történelmi tény. Hiába irigykednek, hiába igyekeznek semmivé tenni azt.

Tóth Gábor

Surján László: Ne vissza, hanem a szívedbe foglald!

Ákos: A jövőnkért ma is küzdenünk kell

Trianon nem csupán az első világháború következménye! – Andrásfalvy Bertalan a Vasárnapnak

A címlapkép forrása: Facebook/Orbán Viktor

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre