Eltűnt a német Ha-Jo atya Bamakóban – Valószínűleg elrabolták

Az Aid to the Church in Need (ACN/Szükséget Szenvedő Egyház) pápai alapítvány fájdalmát és aggodalmát fejezi ki Hans-Joachim Lohre misszionárius – vagy más néven Ha-Jo atya – Bamakóban, Mali fővárosában történt eltűnése és valószínűsíthető elrablása miatt. A misszionárius több mint harminc éve dolgozik az országban.

Az Afrika Misszionáriusai Kongregáció – akiket Fehér Atyáknak is neveznek – forrásai szerint  a német pap november 20-án, vasárnap tűnt el, miután misét celebrált a helyi apácák egyik kolostorában Bamakóban.

Ugyanezen forrásból úgy értesült az ACN, hogy nincs több információ az eltűnésről, de minden emberrablásra utal, mivel a misszionárius autóját elhagyatottan találták meg, és a kereszt, amelyet mindig magával vitt, a földön hevert. Arról azonban egyelőre semmit sem tudni, hogy ki rabolhatta el és miért.

„Arra kérjük minden jótevőnket és barátunkat, hogy imádkozzanak Ha-Jo atya azonnali szabadon engedéséért. A béke építője volt az erőszak és a terrorizmus közepette. Alapítványunk támogatta küldetését az elmúlt években és most szüksége van imáinkra és szolidaritásunkra. Támogatásunkról biztosítjuk közösségét, az Afrikai Misszionáriusokat, valamint németországi családját. Számíthat imáinkra” – közölte Thomas Heine-Geldern, az ACN ügyvezető elnöke.

„Az imaszándék mellett az ACN felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy enyhítse a dzsihadisták által előidézett válsághelyzetet a Száhel-övezetben, nemcsak Maliban, hanem a szomszédos országokban is. Ami történik, az tragédia, nyílt seb a világ számára” – mondja Heine-Geldern.

Ha-Jo atya az ACN helyi partnere volt, és részt vett az Aid to the Church in Need – Szükséget Szenvedő Egyház – szervezet számos eseményén. Kevesebb mint hat hónappal ezelőtt Svájcban tett látogatása során a helyi adományozóknak mesélt a mali helyzetről.

„A dzsihadisták csoportosan, motoron jönnek, és a helyi közösségeknek meg kell alkudniuk velük: tilos harangozni és alkoholt inni, a nőket pedig a fátyol viselésére kényszerítik”.

Az ACN többször is felhívta a figyelmet a keresztények által elszenvedett helyzetre,amely leginkább Mali középső részére jellemző, ahol a Katiba Macina dzsihádista csapat működik, amely az Iszlám Maghreb al-Kaida csoporthoz (AQIM) kötődik.

A misszionárius tisztában volt azzal a veszéllyel, amellyel minden nap szembenézett munkája során.

„Nem tudod, mikor és hol történhet meg. Fehér európaiként könnyű célpont vagyunk, mondták is nekünk, hogy a dzsihadisták figyelnek minket.”

Az ACN-nek adott több interjújában azt is kifejtette ugyanakkor, hogy a közvetlen veszély nem tartotta vissza attól, hogy az országban maradjon. „Az evangélium felteszi nekünk a kérdést: Te kinek tartasz engem?  Ez az életünk értelme, és nem az számít, meddig élünk, hanem az, hogy amit teszünk, annak van-e értelme és jobbá teheti-e a világot”.

A címlapképen Hans-Joachim Lohre látható. Forrás: ACN

Iratkozzon fel hírlevelünkre