Vb 2022 – Ecuadori siker a nyitómeccsen

Az ecuadori válogatott 2-0-ra legyőzte a házigazda katari csapatot a XXII. labdarúgó-világbajnokság vasárnapi nyitómérkőzésén.

A vb-k történetében ez volt az első eset, hogy a házigazda elvesztette a nyitómérkőzést: korábban háromszor a rendező ország nemzeti csapata nyert három döntetlen mellett.

A csoport másik találkozóján hétfő délután a szenegáli és a holland együttes játszik.

Eredmény: Katar-Ecuador 0-2 (0-2)

al-Hor, al-Bajt Stadion, 67 372 néző, v.: Daniele Orsato (olasz)

gólszerző: Valencia (16., 31. – az elsőt 11-esből)

sárga lap: Al-Seeb (15.), Ali (22.), Budiaf (36.), Afif (78.), illetve Caicedo (29.), Méndez (56.)

Katar:

Szaad Al-Seeb – Pedro Miguel, Basszam Al-Ravi, Bualem Huhi, Abdelkarim Hasszan, Homam Ahmed – Hasszan Al-Hajdosz (Mohammed Vaad, 71.), Karim Budiaf, Abdulaziz Hatem – Almoez Ali (Mohamed Muntari, 71.), Akram Afif

Ecuador:

Hernán Galíndez – Ángelo Preciado, Félix Torres, Piero Hincapié, Pervis Estupinán – Gonzalo Plata, Jhegson Méndez, Moises Caicedo (Alan Franco, 90.), Romario Ibarra (Jeremy Sarmiento, 68.) – Enner Valencia (José Cifuentes, 77.), Michael Estrada (Kevin Rodríguez, 90.)

1. félidő:

15-16. perc: Enner Valencia ugrott ki egy jó ütemű indítással a védők vonalából, a kapujából kilépő Szaad Al-Seeb a 16-oson belül kézzel buktatta. A hálóőr sárga lapot, Ecuador büntetőt kapott, a sértett pedig laposan a kapu bal alsó sarkába lőtt, a kapus a másik oldalra vetődött (1-0).

31. perc: Ángelo Preciado ívelt jobbról a katari kapu elé, Valencia pedig visszafelé mozogva, tíz méterről nagy erővel a jobb alsó sarokba fejelt (2-0).

A labdarúgás történetének első téli vb-mérkőzése a dél-amerikai együttes fölényével kezdődött, az Ázsia-bajnok kapusának korai bizonytalankodása után azonban les miatt érvénytelenítették Ecuador első találatát. A másodikat viszont már szabályos körülmények között, büntetőből lőtte Valencia, aki a 2014-es vb-n együttese mindhárom találatát szerezte, – ezen találkozó legjobbja – lesgólja mellett pedig még az első félidőben duplázott.

A játékrészt ecuadori fölény jellemezte, a történetük első vb-találkozóját játszó katariak csak rövid időszakokra jutottak át az ellenfél térfelére, veszélyt pedig nem igazán tudtak teremteni.

A fordulást követően alacsonyabb ritmusban zajlott a játék, ekkor is inkább az ecuadoriak akarata érvényesült, nagyobb helyzetek viszont egyik kapu előtt sem alakultak ki, így első félidei magabiztos teljesítményének köszönhetően Ecuador gazdagodott három ponttal.

(Forrás: MTI)

Vb 2022 – 1966 óta vannak hivatalos nyitómérkőzések

A címlapképen a katari Abdel-Karim Hasszán és az ecuadori Gonzalo Plata látható a katari labdarúgó-világbajnokság Katar-Ecuador nyitómérkőzésén az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. november 20-án. Forrás: MTI/EPA/Nusad Szekkajil

Iratkozzon fel hírlevelünkre