Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország 21. századi technológián alapuló haderőt fejleszt

Az elmúlt néhány nap történései is bizonyítják, hogy a védelmi képességek erősítése most minden nemzetközi szövetség kiemelt célja – idézte a honvédelmi minisztert a Honvédelmi Minisztérium közleménye.

A tárca közlése szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt követően beszélt erről, hogy Jeruzsálemben tárgyalt Benny Gantz izraeli védelmi miniszterrel.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, hatékony, rendszerbe foglalható védelmi erő kiépítésére van szükség.

Kiemelte: a magyar kormány ezt a folyamatot már 2017-ben megkezdte a több évre tervezett haderőreform részeként, így a beszerzések és a védelmi ipar fejlesztésének köszönhetően nemcsak Magyarországot és a magyar embereket tudják megvédeni, de nemzetközi kötelezettségeinek is magas szinten tudnak eleget tenni.  

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország és Izrael kapcsolata a történelmi tanulságok, a közös értékek és érdekek alapján működik.

Kifejtette, a két ország régóta szoros és kiváló kapcsolatban áll a védelemben is. A magyar haderőfejlesztési programban „a magyar gazdaság motorjának legújabb hengereként” számon tartott és új lendületet kapott védelmi iparágban már jelentős izraeli szálak fonódtak: 2023-tól érkeznek annak a radarrendszernek az elemei, amelybe 2025-tól magyar gyártású komponenseket is beépítenek. Hangsúlyozta, hogy

Magyarország 21. századi technológián alapuló haderőt fejleszt, ezért keresi a magas technológiai színvonalú izraeli védelmi iparral a lehetséges együttműködési területeket.

A HM tájékoztatása szerint a megbeszélésen a miniszterek egyeztettek az ukrajnai háborúról is. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette: kezdetektől a magyar kormány álláspontja, hogy a háborúra és az annak következtében kialakult európai energiaválságra csak a tűzszünet és a béketárgyalások azonnali megkezdése jelenthet megoldást. Hozzátette: Izrael is több módon segíti Ukrajnát, halált okozó fegyvereket azonban nem szállít.

(MTI)

A címlapképen Jichák Hercog izraeli elnök látható Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter társaságában Jeruzsálemben, az elnöki hivatalnál, ahol fogadta Novák Katalin köztársasági elnököt 2022. november 17-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre