Új római katolikus templomot építenek Szent István király tiszteletére

Lehelyezték az új római katolikus templom alapkövét Szakolyban, amelyet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldott meg vasárnap. Az építés költségeit a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye és a magyar kormány közösen biztosítja, a hívek nagylelkű adományaival kiegészítve. 

Bakó Sándor felidézte, a korábbi, 1949-ben felszentelt templomhoz a tornyot évtizedekkel később, 1996-ban építették. Az építés idején fellelhető szegényes anyagfelhasználás, a nem megfelelő talaj miatt a torony megdőlt, illetve a templom is statikailag életveszélyes állapotba került. Gazdaságosan egyiket sem lehetett helyreállítani. Ezért döntöttek 2021-ben a bontás, valamint az új templom építése mellett – árulta el az egyházközség plébánosa. Bacskai Erzsébet, Szakoly polgármestere a templomépítés két fontos üzenetéről beszélt:

A Jóisten megbízik bennünk, és mi, szakolyiak elég erősek vagyunk ahhoz, hogy egyházi és világi közösségeinket életben tartsuk. Most van itt az ideje az építésnek, a kövek összerakásának. Mindezekért pedig egyedül Istené a dicsőség!

– fogalmazott.  Simon Miklós országgyűlési képviselő beszédében megköszönte Palánki Ferenc megyéspüspöknek a segítséget: 

Az alapok megvannak, ezért reményük van abban, hogy a megépülő templom akár évszázadokig is szolgálhatja majd a szakolyi római katolikus közösséget

– mondta. November 14-én volt hét éve, hogy Palánki Ferenc átvette az egyházmegye vezetését, de szolgálata alatt ez az első templom, amit mint püspök ő maga építtet. A főpásztor megköszönte az önkormányzatnak, hogy elvégezték a bontási munkálatokat, majd Isten áldását kérte közös munkájukra.  A Szent István király-templom alapító okiratát Törő András püspöki irodaigazgató olvasta fel, amit egy időkapszulába raktak a Szakolyi Szemle legújabb számával és a napjainkban hivatalos fizetőeszközökkel. Végezetül Bakó Sándor idézett az 1949-ben kelt alapítólevélből, melynek szavai ma is érvényesek:

Szeretettel kérünk titeket, késői utódok és unokák, hogy őseitek, apáitok nyomdokain járjatok ti is! Szeressétek nagyon Isten házát, amit nagy anyagi áldozattal és még több szeretettel felépítettünk, és ha tehetitek, építsetek szebbet, nagyobbat az Úrnak! Akik majd a templomba jártok, ne feledjétek, hogy a ti apáitok és anyáitok is ide jártak valamikor imádkozni, ide jártak vasárnaponként megpihenni … El ne hagyjátok apáitok hitét!

A beszámolót teljes terjedelmében a dnyem.hu oldalán olvashatják. 

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

A címlapkép forrása: Kovács Ágnes/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre