Kitüntették Magyarország első, nőként felszentelt evangélikus lelkipásztorát

Átadták a Magyarországi Evangélikus Egyház legmagasabb kitüntetéseit, az Ordass Lajos- és Prónay Sándor-díjat november 12-én Budapesten. Kovács Etelka, az evangélikus egyház első, nőként felavatott lelkipásztora az Ordass-, az Evangélikus Országos Gyűjtemény munkatársai pedig a Prónay-díjat vehették át.

Az Ordass Lajos-díjat Fabiny Tamás elnök-püspök Kovács Etelkának adta át. A lelkésznő 1962. június 28-án végzett az evangélikus teológián, végzésekor azonban még egy áldásban sem részesült, míg férfi társait lelkésszé szentelték. Ordinációja bő tíz évvel később, 1972. november 19-én a „periférián”, a csöglei templomban történt meg dr. Ottlyk Ernő püspök szolgálatával. Debrecenben és Veszprémben is szolgált segédlelkészként, a legnehezebb körülmények között is hűséggel szolgálta elhívó Urát. Csöglén és szórványaiban töltötte leghosszabb szolgálatát: harminchárom éven át pásztorolta a terület evangélikusait. Ő lett a Magyarországi Evangélikus Egyház első nőként lelkésszé avatott lelkipásztora.

A Prónay Sándor-díjat az Evangélikus Országos Gyűjteménynek (EOGY) ítélték. A laudációt mondó Prőhle Gergely országos felügyelő a két évszázados múltra visszatekintő, felbecsülhetetlen értékeket őrző gyűjtemény munkatársainak szerteágazó értékőrző tevékenységét és az integráció szép példáját húzta alá méltatásában. Az EOGY-ot az evangélikus levéltár (alapítás éve: 1812), könyvtár (1921) és múzeum (1979) integrálásával az MEE 2017-ben, a lutheri reformáció kezdetének ötszáz éves évfordulóján alapította.

Az ünnepségről bővebben az evangelikus.hu oldalon olvashatnak.  

(Forrás: MTI OS)

Címlapkép: Kalocsai Richárd/Magyarországi Evangélikus Egyház

Iratkozzon fel hírlevelünkre