Ferenc pápa: A kommunikáció nem egyirányú

November 12-én fogadta a pápa a Kommunikációs Dikasztérium közgyűlésének résztvevőit, és előre megírt beszédét félretéve szólt hozzájuk. Hangsúlyozta: nem elég a technika, emberi melegségre is szükség van. Kreatív kommunikációra buzdított, amely mer kockáztatni, kilép az utcákra, értékeket közvetít és reakciókat vált ki. A találkozóról a Magyar Kurír számolt be a Vatican News nyomán.

„Nyolc oldal! Ha elkezdem felolvasni, mire a végére érek, elfelejtitek, mit mondtam az elején” – mondta az összegyűlt újságíróknak, technikusoknak, a vatikáni média alkalmazottainak a pápa, majd hozzátette: „spontánabban, cenzúrán kívül, így szórakoztatóbb is…”

Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a kommunikáció a párbeszéd és a reflexió eszköze, oda-vissza működik, nem létezik egyirányú kommunikáció: elmegy és visszatér. „És ebben a folyamatban növekszünk. Csak a papagájok beszéde egyirányú, mindig ugyanazt mondják, nem fontos, mi a visszhang rá, mit mond a másik.”

Aki jól kommunikál, annak figyelnie kell arra is, ami „visszajön”, amit kivált a másikból, mindig észben tartva, hogy „nem az a fontos, amit mondok, hanem amit arra mondok, amit a másik mond nekem”.

Ez mindig kockázattal jár, de Ferenc pápa szerint rendjén van így, mert a kommunikációban nem a tehetetlenség törvénye uralkodik: „Mindig ugyanazon lovagolni, elmondani dolgokat, hírt adni, aztán csendben lenni. Nem! Meg kell hallgatnod, hogyan fogadták, amit mondtál, milyen reakciót váltott ki!”

Ezt követően az értékekről beszélt a Szentatya: „Nem süllyedhetünk bele egy értékektől mentes kommunikációba. Nekünk kommunikálnunk kell az értékeinket. Azokat az értékeket, amelyek mögöttünk vannak, és amelyek megtanítják, hogyan haladjunk előre.”

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy bizalmatlan az olyan kommunikációs szakemberekkel szemben, akiknek csak a technika fontos. A technika önmagában nem elég, „akkor van segítségünkre, ha van mögötte egy szív, egy elme, egy ember, aki önmagából ad”.

Óva intett attól, hogy valaki csak a technikát tartsa fontosnak, mert sterillé válik a kommunikációja, nélkülözi az értékeket, végül a maga javára használja fel – ők a kereskedők, az ideológák gyártói.

Arra bátorította a dikasztérium dolgozóit a Szentatya, hogy továbbra is a szívükkel, az emberségükkel kommunikáljanak, közvetítsenek értékeket. „Mindent köszönök, valóban! Elégedett vagyok, csak így tovább, kockáztassatok, kockáztassatok, ne féljetek! Kockáztassatok, hogy találkozzatok a másik emberrel a kommunikáció során!”

A találkozóról szóló beszámolót teljes terjedelmében a Magyar Kurír oldalán olvashatják.

(Forrás és fotó: Vatican News)

Iratkozzon fel hírlevelünkre