Trombitás Kristóf: A baloldal célja a rend felforgatása

November 4-én – legalábbis közmegegyezés szerint – a forradalom vérbefojtására szokás emlékezni. Arra, hogy a magyar szabadság ügye, ha csak időlegesen is, de elbukott. És persze ezt az időlegességet is csak az utókorszak tudja megállapítani lazán és visszafogottan. Mindenkit biztosíthatok arról, hogy ott és akkor senki sem ringatta magát abba a képzetbe, hogy sebaj, gyermekeink és unokáink majd lerázzák magukról a rabláncot. Ennél az emberi elme és szív – abszolúte érthető módon – sokkal önzőbb saját életére nézvést. Nekem legyen szép, élhető, értékes és szabad életem elsősorban, aztán ha mindez már adott, akkor a többiről igyekszem gondoskodni.

November negyedike gyásznap. Gyászolunk, mert a magyar ifjak és öregek legjava veszett oda a leszámolás bármely szakaszában is. Az azt követő harcokban is alsó hangon százak haltak meg, aztán ugyancsak százakat végzett ki a Kádár-Apró-Biszku-féle véres diktatúra, tízezreket börtönöztek be és még többeknek tették tönkre az életét, családját. Mindezeket soha nem felejthetjük el és mindig emlékeznünk és emlékeztetnünk kell arra, hogy kik tették ezt a hazánkkal.

Ez a kis felvezetés arra szolgált, hogy képet kaphassunk arról, milyen hangulatban szokott eltelni nemzeti gyásznapunk Magyarországon. És hogy telt idén, amikor a baloldal a köztelevízió előtt tartott – meglehetősen csekély számú résztvevővel – hergelő, felforgató hangulatú rendezvényt, amelynek a végén maradt erő és energia egy kis gyújtogatásra és a rendőrök vegzálásra is. Talán sokan legyinthetnek, hiszen valóban nem nagy tömeg tette tiszteletét a demonstráción, de Hadházy Ákos szavai arra utaltak, hogy ez korántsem az utolsó ilyen jellegű esemény volt. Ő, független országgyűlési képviselőként – aki persze a választásokon nem mint független indult, hanem a baloldal jelöltjeként, csak áprilist követően lett neki fontos, komoly hangsúlyozást igénylő tulajdonság a függetlensége -, egyben a tüntetés szervezőjeként világosan elmondta, és itt őt idézem, hogy a rendet fel kell forgatni.

Kilátásba helyezett számos további kellemetlenséget a lakosság számára, amelyeknek egyre nehezebbé kell tenniük a mindennapi életet.

Kis színesként hadd vessem közbe, hogy ha, és amennyiben Magyarországon diktatúra, de legalábbis választási autokrácia uralkodik – ezt a legfrissebb szörnykifejezést néhány hónapja kezdték el használni, gondolom, a hibrid autokrácia utódjaként -, akkor hogy a fenébe fordulhatott elő, hogy Hadházy Ákos egyéni, országgyűlési mandátumot nyert el áprilisban, méghozzá meglehetősen nagy fölénnyel?

Meglehet, a kedves olvasóknak más történelmi ismeretei vagy tapasztalatai vannak, de mely diktatúrákban vagy autokráciákban szokott előfordulni, hogy nem a hatalom emberei nyernek, hanem az ellenzéké? És mely diktatúrában vagy autokráciában lehet akármikor az utcára vonulni és elmondani, hogy itt bizony diktatúra uralkodik?

Ezek az emberek, a baloldal, egészen egyszerűen elementáris módon hazudik a sajátjainak is. Tudják, ez demokráciákban meglehetősen kényelmes szokás. Mert demokratikus keretek között bármikor el lehet mondani, hogy itt a diktatúra tort ül, de diktatúrában következmények nélkül soha nem lehet megállapítani nyilvánosan, hogy demokráciára volna szükség.

Hadházy Ákos és az eseményen résztvevő, más baloldali politikusok – például a Momentum elnöke, Gerencsér Ferenc vagy a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője, Jámbor András – világosan arra törekednek, hogy felforgatást, ribilliót keltsenek.

Ők ezt polgári engedetlenségnek hívják, de minekutána ilyen fogalmat a törvénykönyvek nem ismernek, ezért ez egyszerűen törvénytelen magatartásra való buzdítás. Nyilvánvalóan Hadházynak és körének ez nem valami veszélyes alaphelyzet, hiszen védi őket a mentelmi joguk, de akik hisznek nekik, azok bizony bajban találhatják magukat. És nem azért, mert idehaza az önkény uralkodik, hanem azon egyszerű indoknál fogva, hogy Magyarország jogállam, ahol a közösen hozott szabályokat be kell tartani. Rend nélkül szabadság sincs.

Semmi újat nem látunk a magyarországi baloldaltól. Az elmúlt 100 évben nemigen sikerült mással előrukkolniuk, csak azzal, hogy legyen felfordulás, aztán majdcsak sikerül átvenni a hatalmat, ha kell, hát a romokon. Mindannyiunk felelőssége, hogy ez ne történhessen meg.

Címlapkép: Videofelvételről készített kép a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által meghirdetett tüntetés résztvevőiről az MTVA óbudai székháza előtt 2022. november 4-én. MTI/MTVA

Iratkozzon fel hírlevelünkre