A Katolikus Karitász ismét adományt vitt Nagyszőlősre

Két irányból ékeztek a kárpátaljai Nagyszőlősre az adományt szállító mikrobuszok november 3-án. A Katolikus Karitász Budapestről, a Gyulafehérvári Caritas Marosvásárhelyről indított egy-egy szállítmányt – írja Trauttwein Éva a Magyar Kurír oldalán. 

A Katolikus Karitász első ízben támogatja a Nagyszőlősi Területi Tanács Vynohradiv Árvaház Kommunális Intézményt, amely árvaház, valamint középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekek és felnőttek otthona. Az összegyűlt adományokból itt  készülhetett el ötven speciális ágy egy kárpátaljai vállalkozó, a tiszaújlaki Gazdik András asztalosműhelyében. A karitatív szervezetek így egyszerre támogatják az árvaházat és a helyiek által végzett munkát – írják a beszámolóban. Az ágyakkal az árvaház épületegyüttesének egy új szárnyát rendezik be, növelve ezzel a férőhelyek számát, ugyanis a háború miatt Belső-Ukrajnából érkező gondozottakat fogadnak itt. A Katolikus Karitászt Écsy Gábor igazgató és Herczegh Anita, a szervezet jószolgálati nagykövete képviselte, a Gyulafehérvári Caritast Márton András igazgató, a nagyszőlősieket Német Sándor igazgató.

A századfordulón a szomszédos épületben bordély működött, az árvaházat az ott dolgozó örömlányok tartották fenn, feltehetően a saját gyerekeik is itt éltek

– mesélte Jurij Chulei igazgató. Az egykori bordélyház épülete is áll még, az ENSZ támogatásával idén részben felújítottak, és a Hungary Helps Program segítségével rendezték be, ahol most legkisebbek élnek, a 6–13 évesek. Az intézmény udvarán számos haszonállatot tartanak, a város külterületén öt hektár föld tartozik még az intézményhez.

A Nagyszőlősi járás legnagyobb gazdasága vagyunk. Buzdítjuk a lakóinkat a munkára, amit fizetéssel igyekszünk honorálni. A napi feladatok ellátása kiváló terápiás segítség, ugyanakkor így az intézet tej- és húsellátását is meg tudjuk oldani

– mutatott rá a gazdaság jelentőségére Jurij Chulei.  A Gyulafehérvári Caritas képviselői márciusban Munkácsra látogattak, hogy felmérjék miben tudnak segíteni. Ezután egy médiakampányt indítottak az Erdély TV, az Erdély FM és a Marosvásárhelyi Rádió közreműködésével, amivel támogatni tudják az árvaház beruházását. Márton András fontosnak tartja a szakmai kapcsolatok építését is.

Szabadabbnak kellene lennie a világnak ahhoz, hogy igazán élni tudjunk a lehetőségekkel. Addig észszerű együttműködési lehetőségeket keresünk

– mondta a Gyulafehérvári Caritas igazgatója. Az adományokból jutott a Tiszakeresztúri Speciális Bentlakásos Általános Iskolának is.

A beszámolót teljes terjedelmében a Magyar Kurír oldalán olvashatják. 

Forrás: Magyar Kurír

A címlapkép forrása: Magyar Kurír

Iratkozzon fel hírlevelünkre