Szír nőket és gyerekeket telepített haza Ausztrália

Az ausztrál kormány négy ausztrál nőt és tizenhárom gyereket szállított haza egy szíriai menekülttáborból – jelentette be Clare O’Neil belügyminiszter.

A legújabb hazatelepítés annak a programnak a része, amelynek keretében az ausztrál kormány haza akarja juttatni azokat az állampolgárait, nőket és gyerekeket, akik az Iszlám Állam terrorszervezet bebörtönzött vagy már meghalt egykori harcosainak a rokonai. Legutóbb három évvel ezelőtt szállították haza két egykori dzsihadista nyolc gyerekét és unokáját egy szíriai menekülttáborból, azóta a program szünetelt.

O’Neil elmondta, hogy a nemzetbiztonsági ügynökségek gondos és egyéni mérlegelése után döntöttek a négy nőnek és tizenhárom gyereküknek a hazatelepítéséről.

Hasonló programokat folytat az Egyesült Államok, Kanada és több nyugat-európai ország is – tette hozzá. A miniszter elmondta azt is, tovább vizsgálják, hogy a hazaszállítottak részt vettek-e bármilyen illegális tevékenységben.

A csoport csütörtökön hagyta el az észak-szíriai Roj menekülttábort, és Irakban szállt repülőre Ausztrália felé – jelentette az ausztrál sajtó pénteken.

(MTI)

A címlapképen teherautóra rakodják a poggyászt a munkások, amint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosainak családtagjai hazatérésükre készülnek az al-Haszaka szíriai kormányzóságban lévő al-Hol menekülttáborból 2022. augusztus 14-én. Forrás: MTI/EPA/Ahmed Mardnli

Iratkozzon fel hírlevelünkre