Az abortusz nem családtervezési eszköz

„Négyszer több élet veszett kárba, mint a világháborúkban összesen – A magyar abortusztörténelem 66 éve, abortuszok és születések a forradalomtól, napjainkig” címmel jelent meg a Szent István Intézet legújabb tanulmánya, amelynek szerzője Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

Az ingyenesen letölthető tanulmány rengeteg adattal és grafikonnal segít értelmezni Magyarország 66 évének abortusztörténetét.

1956. június 4-én, éppen a trianoni békediktátum aláírásának napján született meg az a rendelet, amely legalizálta az abortuszt Magyarországon.

A KSH adatai szerint hazánkban 1956-2021 között összesen

6,1 millió terhességmegszakítást hajtottak végre legálisan, amely négyszerese az 1. és a 2. világháború teljes emberveszteségének, amely becslések szerint 1,5 milliós volt.

Az utóbbi években folyamatosan csökkent az abortuszok száma, 2021-ben már kevesebb, mint negyede a rendszerváltáskori szintnek. A javulás ellenére azonban arányaiban még mindig az egyik legmagasabb az Európai Unió tagállamai között.

Tavaly 1000 szülőképes nőre több, mint 9 abortusz jutott hazánkban, ami a harmadik legmagasabb érték az Eurostat szerint.

Szalai Piroska: Az abortusz nem családtervezési módszer

(Forrás: Facebook/Szent István Intézet)

A címlapképen az abortusz korlátozása nők elleni erőszak – Tüntess velünk! esemény egy képe látható. Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre